Trash koji smo voljeli: Kad tridesetogodišnjaci glume tinejdžere

Punih deset godina, od kolovoza 1990. do svibnja 2000., tinejdžerska publika gutala je nastavak za nastavkom serijala “Beverly Hills 90210”. Ako ste zaboravili junake sapunice Darrena Stara, osvježit ćemo vam pamćenje! Brandon i Brenda Walsh, blizanci iz Minneapolisa, s roditeljima sele na, je li, Beverly Hills. Premda su odjeveni poput drvosječa, u karirane košulje i poderane traperice, skupina altruističnih šminkera iz gimnazije “West Beverly High” prihvaća ih kao svoje. Narednih 296 epizoda, imali smo priliku uživati u zgodama i nezgodama novopečenih BFF-ova. Pored blizanaca, koji su u međuvremenu evoluirali u modnom smislu, okosnicu društva činili su Kelly Taylor, zavodljiva plavuša, Steve Sanders, lakomisleni šarmer zaljubljen u surfanje, Donna Martin, bogatašica koja činjenicu da ima konjsko lice i probleme u učenju kompenzira naglašenim moralnim zasadama (djevičanstvo je uspjela zadržati gotovo do kraja serijala), David Silver, DJ školskog radija zaljubljen u Donnu, Dylan McKay, buntovnik koji čita poeziju, zamišljeno bulji u daljinu i mršti se čitavo vrijeme kako bi što više “bacao” na Jamesa Deana te dežurna štreberica Andrea Zuckerman, koja je unatoč neuglednoj vanjštini i iritantnom pametovanju uspjela skinuti junf prije Donne. O problemima koji ih su ih mučili redovito su diskutirali u kafiću “Peach Pit”, a vlasnik Nat s vremena na vrijeme bi im dobacio koje zrno mudrosti iz svog prebogata životnog iskustva.

Za razliku od današnjih tinejdžerskih serijala, “Beverly Hills 90210” bio je sladunjav i čedan. Seks se nije prikazivao, a moralnu pouku, najčešće izraženu kroz usta Cindy i Jima, roditelja blizanaca, redovito bismo dobili nekoliko minuta prije odjavne špice (vrhunac prikazane opačine bila je epizoda u kojoj Brenda, želeći se uklopiti u društvo, odjene vruće hlačice i zapali cigaretu, na što se njen braco zgraža kao da je upravo obznanila plan o izvršenju atentata na papu). Zanimljivo je da su glumci koji su portretirali tinejdžere zapravo bili puno stariji: primjerice, Gabrielle Carteris (Andrea) imala je dvadeset devet godina kad je “krenula” u prvi razred srednje škole!

Nakon što je pala zadnja klapa, malo je njih ostvarilo značajne karijere. Jason Priestly (Brandon) posvetio se auto utrkama, oženio se za filmsku šminkericu Naomi Lowde, dobio dvoje djece i objavio autobiografiju koja, kako se pokazalo, nije zanimala nikoga. Shannen Doherty (Brenda) je slavu nakratko uspjela povratiti serijalom “Čarobnice”. Dvaput se udala i dvaput razvela, a već godinama se bori s malignom bolešću. Jennie Garth (Kelly) osvojila je četvrto mjesto u američkoj inačici “Plesa sa zvijezdama”, postala vegetarijanka i članica PETA-e te u drugom braku, s kolegom Peterom Facinellijem, izrodila troje djece. Ian Ziering (Steve) nastupio je u nekoliko serijala i filmova koje su kritičari pokopali, a supruga Nikki Schieler, navikla na luksuz, nakon toga ga je nogirala. Gabrielle Carteris je, nedugo po završetku serijala, doživjela nezgodu na snimanju televizijskog filma u Britanskoj Kolumbiji. Godinu dana lice joj je bilo paralizirano a govor onemogućen ali se, uz potporu supruga Charlesa Isaacsa i njihove dvije kćeri uspjela u potpunosti oporaviti. Imala je vlastiti talk-show “Gabrielle” i glumila serijalima “King of the Hill” i “Kriminalni umovi”, a bila je i potpredsjednica sindikata “Američke udruge filmskih glumaca”. Brian Austin Green (David) poznat je uglavnom po turbulentnom braku s Megan Fox; Luke Perry (Dylan) se posvetio kazalištu i humanitarnom radu, a Tori Spelling (Donna), koja je ulogu u serijalu dobila prvenstveno zbog činjenice da je kći producenta Aarona Spellinga, nakon očeve smrti potonula je u glib anonimnosti. Čerupanje s rođenom majkom oko obiteljskog nasljedstva i plastične operacije koje su je učinile još ružnijom jedini su razlozi zbog kojih se nastavila pojavljivati u medijima. Nemajući druge, napisala je autobiografiju u kojoj se jadala kako ona i muž Dean McDermott nemaju para jer joj je zla majka sve otela (“Već tri godine nisam kupila novu torbicu”; “Teško je jesti tunu iz konzerve kad si se navikao na kavijar” dirljivi su reci iz štiva na tragu Olivera Twista). Ma koliki trash je serijal bio, srce nam zatreperi od nostalgije kad se prisjetimo njegovih junaka!

Piše: Lucija Kapural


Komentari