Tragičan život pjevačke legende: Smrt ju je pratila poput sjene!

Snimila je više od tisuću šansona na deset jezika, prodala preko 140 milijuna ploča i primila Medalju francuske republike, koju joj je uručio Charles de Gaulle. Imala je sve: ljepotu, iskričavu inteligenciju, bogatstvo, slavu i brojne udvarače… Sve osim sreće. Sjena smrti nadvijala se nad njom od najranijih dana, baš kao neko prokletstvo. Evo nekoliko detalja iz tragičnog života legendarne pjevačice Dalide!

 1. Jedna od najslavnijih pjevačica dvadesetog stoljeća rođena je 1933. kao Yolanda Christina Gigliotti. Igrom slučaja, ova Talijanka na svijet je došla u Egiptu, gdje su početkom stoljeća emigrirali njen djed i baka. Otac Pietro bio je prva violina u orkestru kairske Opere, a majka Giuseppina kućanica. Kad joj je bilo samo godinu dana, teška infekcija napala joj je oči. Liječnici su njenim šokiranom roditeljima rekli kako postoje velike šanse da će njihova mezimica oslijepiti. Bile su potrebne tri teške operacije, kao i godine oporavka, kako bi joj se vid barem djelomično vratio.

2. Nekoliko mjeseci prije dvanaestog rođendana, izgubila je oca za kojega je bila silno vezana. Nije uspijevala prihvatiti tu činjenicu: o pokojniku je godinama govorila u sadašnjem vremenu, kao da je još živ, a na spavanje nije htjela otići bez njegove košulje.

3. Kao 18-godišnjakinja, prijavila se na izbor za Miss Egipta. Dobila je krunu najljepše! Ambicijama tu nije bio kraj: odlučuje sreću iskušati u Parizu, govoreći da je “tamo centar svijeta”. Dok se nije probila kao glumica i pjevačica, godinama je živjela u siromaštvu, u unajmljenom sobičku koji nije imao tople vode, ali je zato obilovao žoharima.


4. Važna poluga njezina pjevačkog uspjeha bio je Lucien Morrise, umjetnički direktor radija “Europe 1”. Upravo na nagovor naočita glazbenog moćnika, uzela je umjetničko ime pod kojim će pokoriti svijet – Dalida. Zanimljivo, osobito veliku popularnost ostvarila je na području bivše Jugoslavije, gdje je postalo popularno davati njeno egzotično ime kćerima!

5. Kad je mentor Morrise zaprosio štićenicu, ova je, zaljubljena preko ušiju, pristala. Mlada i naivna, u njemu je gledala svjetskog čovjeka, nekog tko će joj biti oslonac u životu. Bila je to loša procjena. Djevojka slobodnog duha sve češće se svađala s posesivnim mužem koji je naginjao mizantropiji. Kad je upoznala četiri godine mlađeg poljskog slikara Jeana Sobieskog, šarmantnog bonvivana, činilo joj se da je napokon udahnula svježi zrak. Odlučila je slijediti srce, unatoč osudi okoline i suprugovom bijesu. Idila ni ovaj put nije potrajala. Sobieski ju je ostavio, shvativši da se njegova strast ohladila.

6. Novi udarci sudbine čekali su iza ugla. Ljubavna veza s talijanskim kantautorom Luigijem Tencom, s kojim je planirala brak, završila je tragično. Nakon zastoja u karijeri, ovaj osjećajni, impulzivni muškarac ispalio si je metak u sljepoočnicu. Nakon što je u hotelskoj sobi pronašla nepomično tijelo voljenog čovjeka, Dalida je pala u tešku depresiju. Dane je provodila gutajući tablete za smirenje, snovi su joj se pretvorili u noćne more iz kojih se budila vrišteći, nije mogla ni jesti… Gurnuta preko ruba očaja, odlučila je poći za nesuđenim suprugom. Unajmila je sobu u “Savoyu”, onu istu u kojoj se ubio Tenco, te progutala šaku tableta. Život joj je spasila sobarica, koja je pozvala hitnu pomoć.

7. Tridesetpetogodišnja pjevačica potražila je utjehu u naručju 18-godišnjega talijanskog studenta po imenu Lucio. Nakon prekida kratke, beznačajne veze, sa zaprepaštenjem je otkrila da je ostala trudna. Nespremna da se, u stanju potpune emotivne rastrojenosti, nosi s odgovornošću majčinstva, donosi jednu od najtežih odluka u životu: odlazi na pobačaj. Ni to nije moglo proći bez komplikacija – ostala je neplodna. A voljena majka, koja joj je pružala utjehu u najtežim trenucima, uskoro umire nakon kratke i teške bolesti.

8. Tri godine nakon Dalidina pokušaja samoubojstva, bivši suprug Lucien Morrise, koji nikad nije uspio pronaći duševni mir, presudio si je skokom kroz prozor. Jednaki izlaz iz depresije, koju je krio i od najbližih, pronašao je i njen najbolji prijatelj Mike Brant. Pjevačicu je razdirala krivnja: “Svi koje sam voljela umiru. Izgleda da sam prokleta!”

9. Kad je upoznala jedanaest godina mlađeg kolegu Richarda Chanfraya, prvi put nakon dugo vremena usudila se pomisliti da za nju ipak ima sreće. Par je započeo zajednički život, a prijatelji su svjedočili su transformaciji depresivne žene u onu punu snova i nadanja. A onda, nakon godinu dana idile, u njihov dom stigao je nezvani gost. Provalnik je, naime, vjerovao da u kući nema nikoga, a pokazalo se da su u njoj bili Dalida i Richard. Došlo je do fizičkog sukoba, u kojemu je provalnik izvukao deblji kraj. Richard ga je ustrijelio i na mjestu usmrtio. Istraga je trajala pune dvije godine, a Richard je na kraju oslobođen: sud je zaključio da se radilo o samoobrani. Dug period razdvojenosti utjecao je na Dalidine osjećaje: malo-pomalo se ohladila od nevjenčanog supruga. Nakon što ga je ostavila, oduzeo si je život. U oproštajnom pismu, napisao je kako ne može živjeti bez Dalide.

10. U četiri godine, koliko je još poživjela, Dalida nije uspijevala pronaći smiraj. Počela je imati problema s pamćenjem, zbog nove operacije očiju morala je prekinuti turneju, a kratkotrajna afera s oženjenim liječnikom završila je u suzama. Umorna od stalnih udaraca sudbine, progutala je dvije kutije barbiturata. Dana 3. svibnja 1987. godine, pronašli su je mrtvu u njezinu pariškom stanu. Imala je samo pedeset četiri godine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari