Tragedija legendarnog maratonca: Najbrži čovjek svijeta završio u invalidskim kolicima

Abebe Bikila, najveći maratonac svih vremena, čovjek je čiju su sudbinu istkali trijumfi, ali i goleme tragedije. Rođen je 1932. godine u selu Jato, nekoliko godina prije napada Mussolinijeve vojske na njegovu domovinu Etiopiju. Otac mu je bio siromašni pastir – kako bi pomogao obitelji, Abebe se kao mladić pridružuje carskoj gardi Hailea Selassija. Nakon uspjeha u vojnim natjecanjima u trčanju, zapeo je za oko Onniju Niskanenu, Šveđaninu kojeg je etiopska vlada unajmila da trenira potencijalne ateltičare. Ovaj ga je 1960. poveo na put prema slavi. Na Igrama u Rimu, nepoznati mladić ispisao je jednu od najljepših stranica sportske povijesti: za gotovo osam minuta “prešišao” je svjetski rekord Emila Zatopeka u maratonu te postao prvi Afrikanac koji se okitio zlatom. Učinio je to trčeći – bosonog! “Mussoliniju su bili potrebni silni bataljuni da bi osvojio Rim, Selassiju je za to trebao samo jedan vojnik!” pisao je jedan rimski list. Abebe Bikila postao je nacionalni junak, a car ga je, po povratku u domovinu, unaprijedio u čin poručnika.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Tokiju, Bikila je učinio nemoguće. Premda su mu liječnici govorili da je to ludost, odlučio se natjecati samo pet tjedana nakon operacije slijepog crijeva. Druga Olimpijada – drugo zlato i novi svjetski rekord! Nakon prolaska kroz cilj, zabavljao je publiku izvodeći čučnjeve i sklekove, dok su njegovi konkurenti utrku završavali posve iscrpljeni. Još jednom, u domovini mu je priređen veličanstven doček, a car ga je ovaj put nagradio automobilom, Volkswagenovom “bubom”. Upravo to vozilo zapečatit će sudbinu slavnog sportaša.

Godine 1969., tijekom građanskih nemira u Adis Abebi, Bikila je bio prisiljen naglo skrenuti kako bi izbjegao skupinu demonstranata. Izgubio je kontrolu nad vozilom i završio u jarku. Posljedice nesreće bile su stravične: najbrži čovjek na svijetu ostao je paraliziran od struka nadolje. Četiri godine kasnije, kobna 25. listopada, preminuo je od komplikacija uzrokovanih ozljedom, ostavivši za sobom neutješnu suprugu i četvero djece. Dan njegovog pogreba car je proglasio Danom žalosti. U čast Abebea Bikile, stadion u Adis Abebi nazvan je njegovim imenom.

Piše: Lucija Kapural


Komentari