Tko je skovao pojam “Silicijska dolina”?

The Apple Park campus in Cupertino, California, on Thursday, September 7, 2017. (LiPo Ching/Bay Area News Group)

Davne 1971. godine, američki novinar Don Hoefler skovao je termin “Silicijska dolina”, koji se odnosio na Cupertino, Los Altos, Mountain View, San Jose, Saratogu, Palo Alto i još neke kalifornijske gradove. Već tada, u njima je bio smješten veliki broj tvrtki visoke tehnologije. Termin, dakako, nije imao nikakve veze sa silikonom, kao što mnogi pogrešno misle, nego sa silicijem, kemijskim elementom koji je osnova za izradu čipova. Upravo ovdje s radom su započele gotovo sve američke informatičke tvrtke: polako su zamjenjivale tamošnje voćnjake i vinograde, pa je do osamdesetih nekadašnji naziv regije, “Valley of Hearts’ Delights” (“Dolina radosti srca”), gotovo u potpunosti zaboravljen.

Silicijska dolina danas je sinonim za tehnološki napredak: “Google”, “Intel”, “Yahoo,”, “Facebook”, “Netflix” i “Apple Inc.” samo su neke od kompanija koje su ovdje smještene. Potonja, kružno zdanje koje se doima poput kakva futurističkog amfiteatra (na slici!), nalazi se u Cupertinu, a ovaj ljupki gradić slovi kao jedno od najboljih mjesta za život i rad u Americi.

Njegova reputacija itekako je opravdana! Ovdje, u srcu Silicijske doline, nalaze se neke od najboljih škola i sveučilišta u zemlji te više od šezdeset high-tech kompanija. Nadalje, ulice su toliko čiste da možete jesti s njih, klima blaga, kriminala gotovo da nema, a prosječan obiteljski dom košta više milijuna dolara. U centru, na Cali Mill Plazi, možete ispijati najbolji caffe latte u Americi, uz žubor brojnih fontana u pozadini, a ako prošećete do gradske vijećnice, ugledat ćete golemu skulpturu konkvistadorskog šljema, simbola grada. Cupertino je nazvan po svetom Josipu od Copertina, talijanskom fratru i mistiku koji je navodno imao sposobnost – levitacije!

Piše: Lucija Kapural


Komentari