Tko je nacrtao Mickeya Mousea?

Većina ljudi nije sklona miševima, čast izuzecima, ali ovaj je simpatični mišić osvojio srca gotovo cijelog svijeta. No, dugo se nije znalo kako je zapravo nastao lik ovog poduzetnog miša. Zanima li Vas priča o njegovom nastanku, pročitajte tekst koji slijedi.

Disneyevo prijateljstvo s  Iwerksom

Walt Disney je začetnik ideje o slavnom mišiću, ali je on nije realizirao na papiru već njegov najbolji prijatelj, animator Ub Iwerks. Osim toga što je bio realizator njegova lika, on je i samostalno animirao njegov prvi crtani film u Hollywoodu. Prijateljstvo Walta Disney i Ub Iwerksa datira još iz tinejdžerskih dana. Zajednički su otvorili tvrtku Iwerks-Disney Commercial Artists još 1920. godine. No, Disney je ubrzo izašao iz tog partnerstva i počeo raditi u Kansas City Ad Company, gdje je uskoro zaposlio i Iwerksa. Očito njihov zajednički posao nije dobro išao pa je obojici trebao stalan i siguran izvor prihoda. Disney je potom osnovao tvrtku Laugh-O-GramStudio, a za sobom je opet povukao prijatelja. Nažalost, ni ova tvrtka nije opstala i Disney je bio prisiljen proglasiti bankrot. Ub se nakon toga odlučio vratiti u bivšu tvrtku.

Disneyev novi rizik

Disney je u tom trenutku imao dva izbora pokunjeno se vratiti u tvrtku koju je nedugo prije otvaranja svoje nove tvrtke napustio ili tražiti nešto novo. Naravno, odlučio je krenuti u novu avanturu. Uskoro ga je put odveo u Californiju gdje je sa svojim bratom Royem osnovao novu tvrtku koja se zvala Disney Brothers Productions, bilo je to 1923. godine. Sedam godina kasnije ona će promijeniti ime u Walt Disney Studios, upravo ova promjena imena pokazuje koliko je Disney želio biti samostalan. Naravno, ponovno je u svojoj tvrtki zaposlio prijatelja. Tu je stvoren “Oswald sretni zec” (Oswald the Lucky Rabbit), koji je bio instant hit, no vlasništvo nad animacijom je kasnije pripalo distributeru Charlesu Mintzu koji je prava na Oswalda prodao velikom studiju Universal Studios. Zbog problema s novcima oko autorskih prava došlo je do raskola u tvrtki i u jednom trenutku Disneya je napustio gotovo cijeli animatorski tim izuzev njegova prijatelja Iwerksa.


Samozatajni radoholičar Ub

Ub Iwerks je bio sušta suprotnost Disneyu introvertiran i samozatajan radoholičar, koji je u stanju bio dnevno napraviti nekoliko stotina crteža, a u nekoliko tjedana mogao je izraditi kratki animirani film dok bi drugim animatorima za to trebalo nekoliko mjeseci. On se još kao dijete oduševio idejom oživljavanja fotografija, a  vrata čarobnog svijeta filma otvorio mu je otac, koji je bio njemački doseljenik. Ub stoji iza najvećih Disneyevih uspješnica. To ne znači da Disney nije bio sastavni dio uspjeha malog miša i drugih svojih filmova jer je on bio taj koji je osmišljavao i razrađivao osobnosti likova i stvarao izvrsne priče. Tako da su u tom smislu Walt i Ub bili idealan par. No, Disneyeva očita mana je bila vezana uz njegovo pretjerano uživanje u slavi, koju nije bio sklon podijeliti s drugima. Tako da je Disneyeva i Iwerksova suradnja ostala tajnom nizom godina.

Ub Iwerks je nacrtao Mickeya 

Mali miš nije “rođen” u vlaku, kako je to Disneyev studio prvotno plasirao u javnost već je stovoren u jako stresnom trenutku kada je Disney izgubio autorska prava na ranije spomenut hit. Usporedite li lik Oswalda i Mickeya ne možete ne vidjeti sličnosti. Mickey je izravni potomak Oswalda, kojeg su stvorili Walt i Ub. Sudeći prema crtežu u njihovom kreiranju nesumnjivo je sudjelovao ponajviše Ub. Miš koji je nastao prema Oswaldovom liku se trebao zvati Mortimer, ali ga je Disneyeva supruga nazvala Mickey. Zanimljivo je koliko je cijela Disneyeva obitelj bila uključena u posao, a on je očito bio spreman prihvaćati dobre ideje, ali ne i dijeliti priznanja drugima. Ne znamo da li ste uočili da Mickey nosi uvijek bijele rukavice, možda se pitate zašto? Nije stvar u modi već u jednostavnom i efektnom načinu da se napravi razlika između njegovih ručica i prstiju, koji bi inače bili crni i ne bi bili dovoljno uočljivi.

Disney ne želi dijeliti slavu 

Raniji spomenuti zvučni crtić u kojem Mickey upravlja riječnim brodićem objavljen je pred kraj 1928. U prvih nekoliko filmova Mickey zapravo nije govorio već je radnja filma bila popraćena pjesmom, ali je do promjene došlo već 1929. kada je  mišić izgovorio svoju prvu riječ koja je bila Hot dog.  Tada smo saznali da obožava hrenovke.  S uspjehom, čini se, da je rasla u Disneyu želja za još većom samostalnošću i slavom. Tako je 1930. promijenio ime tvrtke samo u svoje, isplativši brata, a napustio ga je te godine i njegov vjerni prijatelj Ub koji se već pomalo umorio od lika u Waltovoj sjeni. Ub je nakon toga ponovno osnovao svoj studio Iwerks Animation, ali su njegovi crtići imali previše liberalnu priču za ono vrijeme, zbog čega je cenzuriran, pa se nakon nekog vremena vratio opet Disneyu. Zbilo se to deset godina nakon njihova rastanka.

Disney  poslovan čovjek 

Disney nije bio samo nadaren za smišljanje priča već je imao i odlične marketinške sposobnosti pa su se uskoro na policama trgovina pojavile prve lutke i igračke Mickeya Mousea, kao i sam strip. Nakon toga je pokrenuta i proizvodnja ručnih i džepnih satova s likovima Mickeya Mousea, odnosno stvoreno je ono što danas nazivamo brendom. Mickey se u filmu javlja u boji 1935. godine. Jedan od njihovih bliskih suradnika kaže: “Ub je bio tih, ali genij. I mislim, doslovno genij. Walt je to prepoznao.” Prema svemu sudeći Ub je bio iznimno kreativan čovjek s brojnim tehničkim sposobnostima, koje su mu bile potrebne u stvaranju posebnih efekata. Kada se ponovno zaposlio kod Disneya, nakon propasti svoje tvrtke, odlučio je raditi kao stručnjak za posebne efekte, ali ne i više animator. Međutim, upravo te godine kada se Ub vratio k Disneyu, Mickey je redizajniran u lik kojega današnje generacije najbolje poznaju. Dobio je razrađenije oči i neke druge karakteristike pa je tako postao malo krupniji, i u cjelini nosio više karaktera u odnosu svoj prethodni gotovo stiliziran lik s kraja 20-ih godina 20. st.  Upravo ovo redizajniranje u vrijeme Iwerksova povratka u Disneyjev studio ukazuje da možda iza tog redizajna stoji, i sam Ub.

Mickeyevi prijatelji

Uokolo Mickeya stvaraju se i drugi likovi, prvi lik koji je s Mickeyem od početka je Minnie Mouse koja je njegova žena, iako u nijednom crtiću nije prikazano njihovo vjenčanje. Tijekom niza godina se uz Mickeya pojavljuju i brojni drugi i danas prepoznatljivi likovi poput Goofyja, Donalda, Daisy, simpatičnog Plutona i drugih. Ub je u osnovi autor najboljih scena u Disneyevim filmovima poput Mary Poppins, Trnoružice i nekih drugih. Disney je radio sve do 1966. godine, kada je umro u 65-oj godini života. Primio je najviše Oskara u povijesti filmske industrije, ukupno 26, ali je nominiran nebrojeno puta više za tu nagradu.

Promjene lika nakon smrti Disneya

Nakon Disneyeve smrti članovi obitelji upravljaju tvrtkom, pa je 2006. došlo do novih promjena prvo se pojavila interaktivna serija za predškolsku djecu nazvana Mickey Mouse Clubhouse, koja je emitirana na Disneyevom kanalu. Lik Mickeya je novu promjenu doživio sedam godina nakon pojave ove interaktivne serije, u kojoj je poprimio stara obilježja, ali u jednoj moderniziranoj varijanti.

U osnovi ovaj tekst ne želi umanjiti vrijednost Disneya kao genija bez čije priče, ideja i menadžerskih sposobnosti ne bi bilo ovih crtića, no u stvaranju tih likova važnu je ulogu imao njegov najbolji prijatelj Ub. Problem je bio taj što Disney nije bio spreman podijeliti svoju slavu s drugima. Kako je netko jednom rekao. “Iza svakog Walta Disneya postoji vjerojatno barem jedan Ub Iwerks”. Suradnja ovog dvojca bila je plod sretnih okolnosti u kojima su se dva genijalca našla na istom mjestu u isto vrijeme, započevši više desetljeća dugu suradnju, u kojoj je bilo uspona i padova, no bez njih obojice Disneyev studio ne bi bio ono što je danas, a to je studio koji stoji iza najboljih animiranih filmova i 55 godina nakon smrti svog utemeljitelja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari