Tko je Melinda Gates, žena na čelu najveće filantropske zaklade na svijetu?

Dok se o Billu Gatesu, osnivaču najveće softverske kompanije današnjice i najpoznatijem poduzetniku u revoluciji osobnog računalstva, više-manje zna sve, žena s kojom dijeli život zadnje trideset tri godine trudi se što više izbjeći svjetla reflektora, a o svojim nevjerojatnim postignućima rijetko priča. Tko je Melinda Gates, žena na čelu najveće filantropske zaklade na svijetu?

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, dobiti posao u “Microsoftu” bilo je kao dobiti na lutriji: plaće su bile astronomske. Valjalo ih je, međutim, zaraditi. Djelatnici su se, naime, morali pomiriti s danonoćnim rintanjem i suludim rokovima – zašto bi big boss bio jedini koji spava u svom uredu? Gates, je naime, imao običaj da se, nakon što je dvadesetak sati radio, sklupča u fetalnom položaju na podu i “ubije oko” na sat-dva. Zbog te navade umalo je priuštio infarkt svojoj tajnici – kad ga je vidjela nepomičnog na podu, žena je pomislila da je umro, pa je počela glasno vrištati! Premda su ga, dakako iza leđa, katkad nazivali tiraninom, zaposlenici su dobro znali da je riječ o darežljivom čovjeku koji ne propušta nagraditi uspjehe. Svako toliko, gazda Bill pozvao bi čitav tim u svoje luksuzno odmaralište “Gateway”, gdje je organizirao infantilne igre koje je nazvao “Microgames”. Umjesto da uživaju na pikniku u prirodi, njegovi zaposlenici su se igrali na ovakav način: slali su jedni drugima komplicirane kodirane poruke dimnim signalima!

Na jednom od takvih druženja, u ljeto 1987. godine, Gatesu je za oko zapela ljupka Melinda French, ambiciozna žena koja se brzo uspinjala “Microsoftovim” korporativnim ljestvama. Nakon jedne press-konferencije, šef ju je pozvao na “čašicu razgovora”. Kad su iscrpili poslovne teme, počeli su ležerno brbljati o svojim životima. Gates je bio fasciniran devet godina mlađom menadžericom, samopouzdanom ženom koja se, uz doktorsku titulu iz ekonomije i informatičkih znanosti, mogla pohvaliti parom krupnih smeđih očiju. Do kraja večeri, bio je zaljubljen preko ušiju.

Kad su počeli hodati, Melinda je inzistirala da se prema njoj ponaša kao i prema ostalim zaposlenicima. Premda su svi u “Microsoftu” znali za njenu vezu s velikim gazdom, i dalje je rintala punom parom, a u kantini bi strpljivo čekala red s “običnim smrtnicima”. Premda je Gates bio ponešto iznenađen takvim ponašanjem, njegovo poštovanje prema Melindi raslo je iz dana u dan. Nakon sedam godina veze, učinio je ono što se pristoji: bacio se na koljena te zaprosio dragu dijamantnim prstenom gigantskih proporcija. Vjenčanje je održano na igralištu za golf na Havajima, a mladoženja se pobrinuo za privatnost tako što je zakupio sve slobodne hotelske sobe te iznajmio sve raspoložive helikoptere u blizini kako ih paparazzi ne bi mogli koristiti.

Golupčići su se potom bacili na proizvodnju nasljednika. Bili su visoko produktivni: u pet godina dobili su troje djece, kćeri Jennifer i Phoebe te sina Roryja. Kako bi što više vremena provodio s obitelji, Gates se povukao s mjesta izvršnog direktora “Microsofta” te samo za sebe stvorio funkciju softverskog arhitekta. Nakon što je Melinda prestala raditi u firmi, par je većinu energije usmjerio u humanitarne akcije.


Zaklada “Bill & Melinda Gates Foundation”, osnovana 2000. godine, uložila je silne milijarde u pomoć siromašnim mališanima, kao i u medicinska istraživanja. Osebujan u svemu, Gates je odlučio da neće donirati ni centa u svrhu nalaženja lijeka protiv raka – opredijelio se za borbu protiv malarije. “Svijet ionako ulaže ogromne količine novca u istraživanja vezana za rak, tako da moje bogatstvo ne bi imalo utjecaja na tom području”, pragmatično je zaključio. U svojoj filantropiji otišao je korak dalje – odlučio je za života razdijeliti 95% svojih zemaljskih dobara, u čemu ga je podržala supruga, ali i kolege tajkuni. Oduševljeni njegovom inicijativom, Warren Buffett i Mark Zuckerberg zakleli su se da će i sami učiniti isto. Potomke će, dakako, namiriti, ali “skromno”: nakon Gatesove smrti, svakom djetetu pripast će deset milijuna dolara. “Supruga i ja dugo smo razmišljali i zaključili da veća svota ne bi bila dobra po njih”, objasnio je treći najbogatiji čovjek na svijetu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari