Tko je, dovraga, bila Billie Jean?

Crnac u ružičastoj košulji, s crvenom leptir-mašnom oko vrata i kicoškim crno-bijelim lakiranim cipelama na nogama hoda ulicom. Gdje god zagazi, pločnik kao u čaroliji zasvijetli… Početak je to spota za pjesmu “Billie Jean”, jednu od najvećih uspješnica pokojnog Michaela Jacksona. Pjesma s kultnog albuma “Thriller” provela je sedam tjedana na vrhu “Billboardove” ljestvice i odigrala povijesnu ulogu u borbi protiv rasizma: riječ je o prvom spotu tamnoputog izvođača koji je, davne 1983. godine, emitiran na postaji MTV. Donosimo zanimljivosti o pjesmi koja je Jacksonu priskrbila titulu kralja popa!

1. Quincy Jones, legendarni glazbenik koji je producirao pjesmu, htio je promijeniti naslov u “Not My Lover”, kako bi se izbjeglo povezivanje s tenisačicom Billie Jean King, ali Jackson nije pristao na to. Zanimljivo, ovaj ju je otpjevao iz prvog pokušaja, koristeći metar dugački kartonski tuljac koji je njegovom glasu dao izraženiju rezonanciju.

2. Pjevajući “Billie Jean” u emisiji “Motwon 25”, Jackson je prvi put izveo ples moonwalk, koji će mu postati zaštitni znak. Idući dan primio je poziv idola iz djetinjstva Freda Astairea, koji mu je čestitao na nadahnutoj koreografiji.

3. Jackson je melodiju osmislio vozeći se u svojoj limuzini. Bio je toliko uzbuđen da nije primijetio kako mu se prednja guma zapalila! Vatreno je bilo i na snimanju reklame za “Pepsi”, u kojoj je pjesma korištena: ovaj put, zbog korištenja pirotehničkih naprava, zapalila se pjevačeva kosa. Thriller, tigar koji se pojavljuje na kraju spota – inače pjevačev kućni ljubimac – od straha se pomokrio.

4. Kriptični stihovi “Billie Jean je djevojka koja tvrdi da sam ja taj, ali dijete nije moje” dugo su zbunjivali obožavatelje kralja popa. Prema pisanju biografa Randyja Taraborrellija, pjesma je inspirirana mučnim događajem iz pjevačeva života. Fanatična obožavateljica je, naime, tvrdila kako je Jackson otac njezina djeteta, preciznije, jednog od njenih blizanaca. Da, znamo da to nije moguće, ali mladoj dami sve koze nisu bile na broju. Ovaj ju je u početku ignorirao, da bi premro od straha kad je munjara počela slati prijeteće poruke njemu i članovima njegove obitelji. Na vrhuncu stalkerske kreativnosti, poslala mu je paket u kojem je bio pištolj, njena fotografija i pismo. “Ako me ne zavoliš, za tjedan dana ću ubiti sebe i naše dijete. Želim da se na taj dan i ti ubiješ: ako ne možemo biti zajedno u ovom životu, bit ćemo u sljedećem”, stajalo je u pismu. Billie Jean (tako se potpisala iako joj to nije pravo ime), na koncu je završila na psihijatriji, a da je i sam mogao ondje provesti koji tjedan, Jackson je dokazao uokvirivši fotografiju koju mu je luđakinja poslala i objesivši je ponad stola u blagovaonici.


Piše: Lucija Kapural

Komentari