Na današnji dan

Teroristički napad u Turskoj: Svatovi pretvoreni u masakr

Sjećate li se terorističkog napada na svadbenu povorku, koji se dogodio prije pet godina? Znate li koliko je godina imao bombaš “samoubojica”? Kakva je situacija po pitanju terorističke krize u ovom trenutku u Turskoj? Zanima li vas tematika terorizma, pročitajte članak koji smo za Vas danas pripremili.

Najteži teroristički napad u Turskoj

Točno na današnji dan 20. kolovoza 2016. dogodio se jedan od najtežih terorističkih napada na području Turske. Napad je izvršen na kurdske svatove koji su se održavali u gradu Gaziantepu na jugoistoku zemlje. U pitanju je veliki grad koji ima oko 1,5 milijuna stanovnika, i u koji su u tom trenutku dolazile brojne izbjeglice tražeći utočište od ratnih stradanja na području Sirije. Grad je udaljen samo 60-ak km od granice, što ga je činilo poželjenim utočištem. Napad je “izvelo” dijete staro između 12 i 14 godina, i to na vrhuncu vjenčanog slavlja, tijekom uličnog plesa koji se zbivao u kasnijim večernjim satima.

Bombaš  “samoubojica” dijete


U tom je napadu život izgubilo više od 50 osoba, a ranjeno ih je oko 70. Među mrtvima je velik broj djece i i mladih. Ozlijeđen je i sam mladoženja dok je mladenka prošla neozlijeđeno. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je odgovornost za napad preuzela Islamska država. Na tom području Turske bilo je u tom trenutku prisutno više ćelija pripadnika tzv. Islamske države. Ovo je prvi napad u kojem su se pripadnici ove terorističke organizacije poslužili djetetom na teritoriju Turske Ono što ostaje nepoznanica je li dijete samo detoniralo prsluk ili je i samo bila žrtva terorista koji su taj prsluk mogli detonirati iz daljine.

Čin osvete

Smatra se da je počinjeni napad čin osvete jer su kurdski borci uz pomoć SAD-a istjerali pripadnike Islamske države iz njihova uporišta u Manbiju, gradu na sjeveru Sirije. Mladi bračni par, na čijem je vjenčanju počinjen ovaj teroristički čin, preselio se iz kurdskog grada Siirta, koji se smjestio istočno od Gaziantepa, upravo kako bi izbjegao ratna stradanja. Svjedoci kažu da je rasplesana povorka u sekundi pretvorena u masu razbacanih i krvavih tijela.
Turska je jedna od prvih zemalja koja je pripadnike ISIL-a proglasila terorističkom skupinom još 2013. godine. Od tada je ta teroristička skupina Tursku napala u više navrata, pri čemu je život izgubilo više stotina ljudi, a stotine ih je ozlijeđeno u najmanje desetak samoubilačkih napada i više oružanih prepada. Kao odgovor Turska je najavila nakon svih tih događanja akciju čišćenja zemlje od terorista, ali i izvan njezinih granica kako bi spriječila daljnje napade.

Turska retorika ublažena

Turska je nakon toga krenula u čišćenje svog teritorija. Međutim, nakon velikih poraza terorističkih grupa u Siriji i Iraku, koji su se dogodili u zadnjim godinama drugog desetljeća 21. stoljeća, smatra se da je Turska postala mjesto gdje su se pritajili pripadnici terorističkih ćelija iz Sirije i Iraka. Naime, međunarodne agencije vjeruju da su turske vlasti spremne “zažmiriti” na zločine pripadnika tzv. Islamske države, ali i drugih militantnih skupina ukoliko nisu aktivni u Turskoj. Turska to negira, ali postoji realna opasnost od ponovnog aktiviranja ISIL-ovih ćelija kako u Turskoj, tako i u Siriji i Iraku.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari