Teorija zavjere: Paul McCartney mrtav je duže od pola stoljeća, njegovo mjesto zauzeo je dvojnik!

Debatu o tome jesu li “The Beatles” najznačajnija pojava otkad je svijeta i rocka prepustit ćemo glazbenim kritičarima, no svakako je riječ o jednoj od umjetnički najinovativnijih i komercijalno najuspješnijih grupa u povijesti. Godine 1966., na vrhuncu “beatlemanije”, John Lennon izjavljuje: “U ovom trenutku, popularniji smo od Isusa Krista!”. Takva razina medijskog zanimanja plodno je tlo za razvoj maštovitih teorija zavjere.

Jedna od najbizarnijih priča vezanih za bend datira iz listopada 1969. Toga dana, radijski DJ Russ Gibb zaprimio je neobičan telefonski poziv. Muškarac koji se predstavio kao Tom rekao je da je Paul McCartney mrtav već tri godine, te da se tragovi koji sugeriraju tu činjenicu kriju na nekim albumima grupe. Njegova teorija zavjere glasi, otprilike, ovako: napustivši studio 9. studenog 1966. godine, Paul je sjeo u bijeli “Aston Martin” da bi, onako iscrpljen, zadrijemao za volanom, sletio s ceste i razbio se o stijene na dnu provalije. Javnost nikad nije doznala za glazbenikovu smrt, jer u tom trenutku nikome nije odgovaralo da se “beatlemanija” okonča. U strogoj tajnosti, održan je tečaj za McCartneyeva dvojnika: pobjednik, kanadski glumac William Campbell, bio je “pljunuti” pokojnik, a uz to je znao pjevati. Manji detalji ispravljeni su plastičnom operacijom, ali je William imao duboki ožiljak iznad usne koji se nije mogao u potpunosti ukloniti. Indikativno, članovi upravo tada drastično mijenjaju imidž: možda su brade pustili upravo kako bi se prikrio sporni ožiljak? Zanimljivo je i to da su “Beatlesi” bez osobito uvjerljivog objašnjenja odustali od turneje predviđene za kraj te godine – možda zato što dvojnik još nije bio spreman za preuzimanje nove, cjeloživotne uloge?

Teorija koju je iznio nepoznati pozivatelj s vremenom je dobila mnogo pristaša, a ovi su je obogatili novim detaljima. Vršene su pomne analize, otkrivane pojedinosti iz kojih su donošeni uistinu maštoviti zaključci. Pokušat ćemo ih sažeti: zbog podmukle obmane, savjest je mučila Lennona, Harrisona i Starra, pa su na omotima ploča i u tekstovima pjesama govorili ono što se nikad nisu usudili javno priznati. Prvi trag jest naslovnica albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club”. U desnom uglu, žutim je cvijećem formiran oblik bas gitare – Paulova instrumenta – sa samo tri žice, što upućuje na broj preživjelih članova. Nadalje, lutka u prugastoj majici u krilu drži autić modela – “Aston Martin”! Indikativna je i antologijska naslovnica albuma “Abbey Road”, gdje četvorka prelazi pješački prijelaz. Ako pažljivije pogledate, primijetit ćete da McCartney – ljevak – drži cigaretu u desnoj ruci!

Piše: Lucija Kapural


Komentari