Tekuća povijest: Kako je nastalo najpoznatije bezalkoholno piće na svijetu?

Crveno-bijeli logo “Coca-Cole” prepoznaje 94 posto svjetskog stanovništva, a tvrtka u oglašavanje ulaže više nego “Microsoft” i “Apple” zajedno. Jedno istraživanje pokazalo je da je naziv pića druga najpoznatija riječ na svijetu, odmah poslije izraza “OK”; gotovo osamnaest posto ukupne američke proizvodnje aluminija opada na proizvodnju limenki pjenušave smeđe vodice, a lik Djeda Božićnjaka kakav danas poznajemo (nasmijani trbušasti bradonja u crveno-bijelom odijelu) stvorila je upravo “The Coca-Cola Company”, koristeći zaštitne boje svoga najpoznatijeg proizvoda. Ukratko, riječ je o najpoznatijem bezalkoholnom napitku na našem planetu. Kako je sve počelo?

Tonik od biljnih ekstrakata 1886. je izumio američki farmaceut John Pemberton. Obogatio ga je kofeinom iz kola-oraha, malom količinom alkohola ali i kokainom, koji se u ono vrijeme nije smatrao štetnim, te ga ponudio kupcima kao učinkovit lijek za glavobolju, želučane tegobe i – impotenciju! Kad je u Atlanti, gdje je živio, uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića, modificirao je sastav napitka, izbacivši alkohol. “Coca-Cola” je prvi put reklamirana u novinama “Atlanta Daily”, a glasoviti logo osmislio je Pembertonov knjigovođa Frank Robinson. Tijekom prve godine postojanja, “Coca-Cola” nije bila gazirana.

Napitak, koji je isprva prodavao po cijeni od pet centi po čaši u ljekarnama, doživio je uspjeh, ali sam Pemberton nije mogao uživati u njemu: preminuo je dvije godine kasnije. Prije smrti, prodao je recept, uređaje i pribor za proizvodnju tajkunu Asi Griggsu Candleru za 1.200 dolara. Upravo je Candler, sa svojom agresivnom reklamnom kampanjom, zaslužan za globalni trijumf napitka. “The Coca-Cola Company”, tvrtka koju je 1892. godine osnovao, i danas proizvodi popularni napitak. Zanimljivo, oblik staklene flašice nije slučajan: supervizor kompanije dizajnirao ju je po uzoru na sjeme kakaa. Originalna receptura izmijenjena je 1903. godine, kad je iz pića uklonjen kokain. Legenda kaže da je poznata samo dvojici ljudi na planetu, kojima je zabranjeno zajedno putovati avionom, kako se, u slučaju nesreće, ne bi zauvijek izgubio!

Piše: Lucija Kapural


Komentari