Tekuća povijest: Deset zanimljivosti o pivu

Nakon vode i čaja, pivo je najčešće konzumiran napitak na svijetu. Ako se i vi ubrajate u ljubitelje pjenušavog nektara jantarne boje, koji efikasno gasi žeđ i smiruje živce, uvjereni smo da ćete s užitkom pročitati zanimljivosti iz burne pivske povijesti:

1. pivo je jedno od najstarijih pića – priprema se još od ranog neolitika, dakle od desetog tisućljeća prije Krista. Najstariji pronađen recept upravo je onaj o pravljenju piva. Prije više od pet tisuća godina, urezan je u kamenoj ploči, i to u formi pjesme. Zanimljiv je podatak da su Egipćani bili “pod gasom” kad su gradili piramide. Prema Patricku McGovernu, arheologu sa Sveučilišta u Pensilvaniji, radnici u Gizi dnevno su dobivali oko četiri litre piva.

2. najstariji zapis o vožnji u pijanom stanju te više nego drastičnoj kazni za istu datira iz 2.000 godine prije Krista. U drevnom Egiptu je, naime, pred lice pravde priveden muškarac koji je, vozeći kočiju nakon što se nalio piva, pregazio djevicu posvećenu božici Hathor. Egipatski ekvivalent oduzimanju vozačke dozvole i kaznenim bodovima? Javno razapinjanje! Nesretnog pivopiju zakucali su na vrata gostionice u kojoj je kvasio žedno grlo, te ga ondje, izloženog elementima, gladi i žeđi, ostavili sve dok ga strvinari nisu pojeli do kostiju.

3. prvi profesionalni pivari bile su žene. U drevnom Peruu, proizvodnja piva smatrana je plemenitim zanimanjem rezerviranim za pripadnice slabijeg spola, i to isključivo one plemenitog roda i atraktivnog fizikusa. Slično su rezonirali Egipćani: muškarcima je zakonom bilo zabranjeno proizvoditi i prodavati pivo.

4. babilonski kralj Hamurabi dekretom je naredio da svi moraju popiti stanovitu dnevnu količinu piva, koja je bila određena prema socijalnom statusu. Koliko je ovaj napitak smatrao važnim za opći boljitak, najplastičnije ilustrira podatak da je odredio kako se svaka žena koja posluži pokvareno pivo mora utopiti – u pivu, dakako.


5. Vikinzi su vjerovali da u Valhali, njihovoj inačici raja, stoluje sveta koza iz čijih nepresušnih vimena teče najukusnije pivo.

6. prema nekim povjesničarima, agrarnu revoluciju pokrenula je želja za povećanjem proizvodnje piva. To je u konačnici dovelo do modernih metoda obradbe tla, poput oranja i navodnjavanja.

7. pivo sadrži gotovo sve minerale koje trebamo da bismo preživjeli. U srednjem vijeku redovito su ga, kao izvor energije i hranjivih sastojaka, konzumirala djeca.

8. najstarija pivovara na svijetu, “Bayerische Staatsbrauerie Weihenstephan”, osnovana je 1040. godine.

9. američki državnik Benjamin Franklin bio je na glasu kao štovalac i uživalac piva. O kakvoj se strasti radilo, svjedoče njegove riječi: “Pivo je dokaz da nas Bog voli”. Njegov kolega George Washington imao je pak – vlastitu pivaru!

10. dana 17. listopada 1814. gotovo dva milijuna litara piva poplavilo je londonske ulice nakon eksplozije korita za fermentaciju u pivari “Horse Shoe”. Najgore je bila pogođena sirotinjska četvrt St Giles, u kojoj je živote izgubilo osmero ljudi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari