Taktika psihološkog rata potvrđena projektilom starim 2200 godina

Fotografija: Liberty Biblical Museum.

Psihološki rat predstavlja posebnu vojnu strategiju koja ima za cilj teroriziranje protivnika kako bi se smanjio njihov otpor, a vlastitim snagama dao “vjetar u leđa”. Istraživači iz Izraelske uprave za antikvitete otkrili su djelić drevnog vojnog streljiva koje rječito svjedoči o psihološkom ratovanju, a koje se odvijalo u pozadini stvarnog fizičkog sukoba. U pitanju je projektili star oko 2200 godina koji je nađen na području središnjeg Izraela.

Zanimljiv natpis

Vjerojatno se pitate o kakvom je projektilu bila riječ. Da ne bi bilo zabune u pitanju je projektili namijenjen ispaljivanju iz praćke, a koji je bio dug 4,4 centimetra. Iako po svojim osobinama ovaj projektil nije ništa posebno, ono što ga čini zanimljivim je natpis. On pokazuje da se i u ono doba koristila taktika psihološkog ratovanja u skladu s ondašnjim mogućnostima.

Helenizirani grad

Pretpostavlja se da je iščitani natpis na ovom projektilu imao čarobnu funkciju. Na njemu piše: “Pobjeda Herakla i Haurona”. Bili su to bogovi koji su štitili grad Yavne, u okolici kojega je projektil i nađen. U helenističkom je razdoblju Judejom vladala Hasmonejska dinastija. Međutim grad Yavne je bio temeljito heleniziran te je došao u sukob s židovskom dinastijom. Vjeruje se da je projektil pripadao nekom vojniku koji se borio na strani heleniziranog stanovništva protiv Hasmonejaca tijekom 2. st. pr. Krista.


Nađeni projektil. Fotografija: Israel Antiquities Authority.

Božanski par

Ovaj projektil je dobar svjedok borbi koje su se vodile na ovom području. O otkriću izvijestila je Yulia Ustinova sa Sveučilišta Ben Gurion u Negevu. Heraklo i Hauron su do ovog nalaza bili poznati kao božanski par, ali samo s jednog natpisa sačuvanog na grčkom otoku Delosu. Heraklo je, kao što je većini poznato, bio najslavniji grčki junak dok je Hauron pak staroegipatsko božanstvo i svojevrsna je manifestacija Horusa. Bila je to ubojita kombinacija u misaonoj sferi ondašnjeg svijeta.

Ovakvi projektili poznati su još od 5. stoljeća pr. Krista. Vjeruje se da je prizivanje bogova u ratu dizalo moral borcima i plašilo neprijatelje te je kao takvo bilo sredstvo psihološkog ratovanja. Bila je to neka vrst čarolije koja je trebala pridobiti bogove ne bi li borcima donijela uspjeh u konkretnom okršaju, a u konačnici i pobjedu u samom ratu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari