Tajna đavoljih tragova kod Napulja

Na obroncima vulkana Roccamonfina, u južnotalijanskoj pokrajini Kampaniji (blizu Napulja) nalaze se čudni tragovi neobjašnjenog porijekla. Tragovi izgledaju kao da pripadaju ljudskom ili čovjekolikom biću, a nameće se pitanje kako su nastali. Naime, izgleda kao da su nastali u vrijeme erupcije vulkana, dok su njegovi obronci bili doslovce rastopljeni. Negdašnji stanovnici ovog područja znali su za te neobične tragove, ali ih nisu mogli nikako objasniti. Stoga su zaključili da ih je ostavio sam Sotona nakon što je tijekom erupcije stupio na zemlju – tko drugi može hodati po lavi, a da ne izgori?

Ovu teoriju nitko nije uspio osporiti sve do 2002. godine, kada su dvojica arheologa-amatera popularizirala neobične tragove diljem svijeta. Potaknuti time, znanstvenici sa Sveučilišta u Padovi proveli su istraživanje tragova te potvrdili da su ljudskog (hominidskog) porijekla te da su stari između 385.000 i 325.000 godina, što ih ujedno svrstava među najstarije ljudske tragove na svijetu. Vjeruju da su tragovi utisnuti u piroklastični tok (kretanje materijala izbačenog iz vulkana) te zatim prekriveni vulkanskim pepelom. Tragovi su do druge polovice 18. stoljeća ostali prekriveni mlađim slojevima zemlje, ali su naposljetku otkriveni zbog djelovanja erozije.

Vjerojatno su ih napravili pripadnici vrstehomo erectus ilihomo heidelbergensis. Analizom veličine tragova i razmaka između njih ustanovljeno je da su ti drevni ljudi bili visoki oko 150 centimetara. Tragove su vjerojatno napravili u razdoblju između dvije uzastopne erupcije, dok je površina bila dovoljno hladna da bi po njoj mogli hodati.

Piše: Boris Blažina


Komentari