Tajanstveni krugovi u žitu: Dokaz postojanja naprednije civilizacije ili puka prevara?

Engleska je postojbina brojnih povijesnih zagonetki, uključujući onu nikad do kraja objašnjenog postanka i funkcije megalita Stonehengea. Jedna od njih svakako su tajanstveni krugovi u žitu, koji se na tamošnjim farmama pojavljuju stoljećima. Savršeno pravilni krugovi obično nastaju noću, a ono što intrigira maštu jest činjenica da su biljke koje tvore krug svijene ali ne i oštećene. Nadalje, nikakvi otisci stopala oko krugova nisu pronađeni. Dok su neki krugovi jednostavni, drugi su dio iznimno kompleksne geometrijske šablone. Zanimljivo, neki od tih uzoraka mogu se vidjeti na drevnim svetim mjestima. Sve te činjenice slijevaju se u pitanje: kako su, dovraga, ovi krugovi nastali?

Prvi spomen ove neobične pojave datira iz sedamnaestog stoljeća. Tada je u Engleskoj nastao drvorez “Vrag kosac”, koji prikazuje kako nečastivi pravi krugove u žitu. Uz njega je vezana legenda koja govori da je neki farmer, ljutit zbog pohlepe svojih kosaca, rekao da će radije zaposliti vraga nego im platiti koliko su tražili.

O krugovima u žitu počelo se pričati sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je mnogo ovakvih formacija ukrasilo engleski krajolik, a desetljeće kasnije fenomen je postao top-tema ljubitelja zagonetki. Neki su govorili da je riječ o porukama izvanzemaljaca; drugi su spominjali neobične meteorološke fenomene poput zračnih pijavica ili pak geološke anomalije; treći su išli toliko daleko da su u sve upleli prst Božji. Početkom devedesetih, pobornici ideje o paranormalnom postanku krugova doživjeli su težak udarac: dvojica prijatelja iz Southamptona, Douglas Bower i David Chorley, priznali su da su vlastoručno napravili velik broj krugova u žitu, i to pomoću jednostavne tehnologije: metalnog štapa, tetive luka i drvene daske. To su potom demonstrirali pred novinarima i znatiželjnicima: za stvaranje savršenog kruga trebalo im je manje od pola sata! Nakon šokantnog priznanja, počela su ozbiljnija istraživanja ove pojave. Znanstvenici s najuglednijih fakulteta uspjeli su dokazati da je čak osamdeset posto krugova u žitu očita prijevara, odnosno ljudskih ruku djelo, dok za preostalih dvadeset posto (zasad) nisu uspjeli pronaći objašnjenje.

Piše: Lucija Kapural


Komentari