Ta luda povijest: Truplo u podrumu, pivo s okusom fosila i dijete tame

Tko kaže da je povijest dosadno nabrajanje godina i bitaka oko nekih tamo zemalja koje vas se ne tiču? Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali samo zabavne anegdote iz prošlosti koje nećete naći niti u jednom školskom udžbeniku!

1. Električna sušila za kosu počela su se proizvoditi 1920. godine u američkom gradu Wisconsinu.

2. Poput jezivog Normana Batesa, poremećenog ubojice iz Hitchcockova remek-djela “Psiho”, Indijac Abdul Ghafoor u podrumu obiteljske kuće čuvao je majčin leš. Duže od dva desetljeća, ovaj profesor engleske književnosti oko svih važnijih odluka se “savjetovao” s truplom, položenim u stakleni lijes. Tek 1995., pokojnica je propisno ukopana – zajedno sa svojim jedincem, koji je te godie preminuo.

3. Naranča je voće koje su još u četvrtom stoljeću prije Krista poznavali Kinezi. Bila je popularna i u drevnoj Indiji, a brojni jezikoslovci smatraju da njen naziv korijene vuče od sanskrtske riječi “nagarunga”, što bi u prijevodu značilo “voće koje vole slonovi”.


4. Godine 2014., američki znanstvenici su stvorili pivo s okusom – fosila! Na kosti staroj trideset pet milijuna godina pronašli su, naime, kvasac te od njega napravili slatkasto, aromatično pivo. Nadjenuli su mu duhoviti naziv “Bone Dusters Paleo Ale”.

5. Karlo VI., francuski kralj od 1380. pa do smrti 1422., u povijesti je ostao zapamćen pod nadimkom Karlo Ludi. Sin Karla V. Mudrog, zbog psihičke bolesti je proglašen nesposobnim za vladanje, pa su tu dužnost preuzeli njegovi stričevi. Jadnik je, naime, vjerovao da je napravljen od stakla te nije dopuštao da ga diraju, kako se ne bi razbio na komadiće.

6. U bitki kod Peluzija 525. godine prije Krista, Perzijanci su pobijedili Egipćane, i to zahvaljujući – mačkama! Znali su, naime, da protivnici te životinje smatraju svetima, pa su ih vojnici u prvim redovima nosili u rukama. U strahu od božanske osvete, Egipćani nisu htjeli strijelama gađati Perzijance kako ne bi ozlijedili mačke.

7. Od davnina, Romi na Đurđevdan trljaju lica jajima, vjerujući da će im to donijeti zdravlje tijekom godine. Kaže se da slavlje traje koliko traje ispečeno janje, a ono nipošto ne smije biti crne dlake, jer se smatra da to donosi zlu kob.

8. Nikola Tesla (na slici!), jedan od najvećih znanstvenika u povijesti, rođen je 10. srpnja 1867. godine, točno u ponoć, i to za velike grmljavinske oluje. Prema legendi, primalja je vremenske nepogode proglasila lošim znakom, a novorođenče “djetetom tame”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari