Ta luda povijest: Svjetleće novine, spasonosni miševi i osvetoljubivi izvanzemaljci

Tko kaže da je povijest suhoparna? Umjesto da vas “davimo” nabrajanjem važnih godina, odlučujućih bitaka i znamenitih vojskovođa, za vas smo odabrali samo zabavne, katkad bizarne pričice iz prošlosti. Uživajte!

1. U srednjem vijeku, diljem Europe je bilo rašireno praznovjerje da se vještice sastaju s vragovima u noći punog mjeseca, najčešće ispod orahova stabla, a potom odaju mahnitim orgijama. Ni srednovjekovna Kina nije bila pošteđena takvih besmislica, s tim da su se idealnom lokacijom za vještičarenje, bacanje zlih čini i slične nečiste aktivnosti smatrale kuće u kojima nema – miševa! Ovi su glodavci, naime, smatrani ultimativnom zaštitom od bilo kakve magije.

2. Računa se da jedno izdanje američkih novina “The New York Times” sadrži više informacija nego što je prosječan čovjek u šesnaestom stoljeću pročitao za čitavog života.

3. U razdobljima suše, Aboridžini s juga Australije od davnina prizivaju kišu na poprilično bolan način: oštrim predmetom duboko zarežu podlakticu i puste krv da teče dok dobro ne natopi zemlju.

4. Stanoviti Cedric Allingham, knjigovođa iz Lossiemoutha u Škotskoj, napisao je knjigu o svome navodnom susretu s izvanzemaljcima, koji se odigrao u ljeto 1954. godine. Nedugo nakon što je knjiga objavljena, njen autor misteriozno je nestao i za njega se nikad više nije čulo.


5. U vrijeme kad je malo tko u Europi znao čitati i pisati, samuraji su bili izrazito obrazovani. Bushido, kodeks ponašanja prema kojem su živjeli, zahtijevao je da izučavaju kaligrafiju, književnost i matematiku, a uz to su pisali poeziju i uređivali vrtove. I žene su mogle postati samuraji, a za njih su vrijedila ista pravila.

6. Luj XIII. bio je pasionirani, a navodno i vrlo talentirani šahist. Omiljene igre nije se mogao odreći ni pri vožnji kočijom, a tada ja koristio šahovsku ploču u obliku jastuka, u koji su se figure zabadale iglama.

7. Osim luka i strijele te koplja, ratnici u antičkoj Grčkoj za hice na daljinu koristili su praćke. Arheolozi su u Ateni pronašli hrpu kamenja za praćku iz četvrtog stoljeća prije Krista, s isklesanom riječju “dexai”. To bi, u slobodnom prijevodu, značilo “Evo ti ga na!”

8. Dnevni list “La Luminaria”, koji je izlazio u Madridu koncem devetnaestog stoljeća, tiskao se posebnom tintom koja je – svijetlila u mraku!

Piše: Lucija Kapural

Komentari