Svi njegovi filmovi stekli su kultni status, a Meryl Streep ga nikad nije preboljela!

Živio je samo četrdeset dvije godine i snimio tek pet filmova, ali je ime Johna Cazalea do danas ostalo sinonim za nezaboravnu glumačku kreaciju, a baš svi njegovi filmovi postali su klasici. Evo nekoliko zanimljivosti o glumačkoj legendi:

1. Amerikanac talijanskih korijena, rođen je 1935. u Bostonu. Diplomirao je glumu na koledžu Oberlin, nakon čega se preselio u New York. Kako su ga, zbog lica slična onome u kakvog glodavca, redovito odbijali na filmskim audicijama, zaposlio se u naftnoj kompaniji, gdje je obavljao najteže fizičke poslove. Ondje je upoznao Ala Pacina, mladića koji je također maštao o glumačkoj karijeri. Postali su bliski kao prst i nokat, pa su čak jedno vrijeme zajedno živjeli, u unajmljenom stančiću koji nije imao tople vode ali je zato imao žohare, i to “kapitalce”. Neželjene “podstanare” pomagao im je tamaniti kućni ljubimac Lucky, jednooki mačak kojeg su pronašli na cesti.

2. na filmu je debitirao zajedno s Pacinom, kao Fredo Corleone u Coppolinom “Kumu”. Dvojica prijatelja preko noći su postali zvijezde. Zanimljiv je podatak da je Morgana King, koja je u filmu portretirala Carmelu Corleone, nepunih pet godina starija od svoga filmskog sina Cazalea! Ulogu je reprizirao u “Kumu II”.

3. Pacino je inzistirao da Sidney Lumet angažira njegovog prijatelja u krimiću “Pasje poslijepodne”, a redatelj se isprva nećkao. Stvarni pljačkaš kojeg je trebao utjeloviti bio je, naime, tinejdžer, dok je Cazale bio u kasnim tridesetima. “Samo ga pozovi na audiciju!”, molio je Pacino, na što se ovaj smekšao. Audicija je trajala nepunih pet minuta. “Pa ti si je*eni genij!”, uskliknuo je Lumet te smjesta angažirao Cazalea. Rad na filmu, međutim, nije bio mačji kašalj. Scene na otvorenom snimane su za ciče zime, pa su se mnogi na setu prehladili. Kako se ne bi vidjela para koja im izlazi iz usta, Cazale i Pacino u ustima su držali kockice leda.

4. nastavio je raditi i nakon što mu je dijagnosticiran rak kostiju, a zadnji nastup ostvario je sa zaručnicom Meryl Streep u kultnom “Lovcu na jelene”. Kad je distributer, “Universal Studio”, saznao za Cazaleovu bolest, htjeli su ga najuriti, ali su u njegovu obranu stali Streep i redatelj Cimino, zaprijetivši da će odustati od projekta ako u njemu ne bude Cazale. Siroti glumac nije doživio premijeru, pa tako nikad nije saznao da je svaki film u kojem je nastupio bio nominiran za Oscara!


5. za vrijeme Cazaleove bolesti, Streep je stavila karijeru na led. Dane i noći je provodila u njegovoj bolničkoj sobi, pokušavajući ga razvedriti. Kad je umro, bila je neutješna, a glumičini prijatelji tvrde da ga nikad u potpunosti nije preboljela. Malo je poznato da je uloga u “Alienu”, koja je proslavila Sigourney Weaver, prvotno bila namijenjena njoj. Streep ju je odbila kako bi mogla žalovati u miru.

Piše: Lucija Kapural

Komentari