Sve zbog jednog dječaka: Zašto su ruske vlasti razmišljale o zamrzavanju svih programa usvajanja prema SAD-u?

Ilustracija: Pixabay

Kad je odlučila posvojiti mališana iz ruskog sirotišta, Torry Hansen, 26-godišnja medicinska sestra iz Tennesseeja, dobila je podršku, pa i divljenje okoline. Kolege i prijatelji njen su potez smatrali iznimno altruističnim, tim više što je već bila samohrana majka dječaka Logana. Nakon što su papiri sređeni, iz Rusije se u Ameriku vratila s dražesnim plavokosim sedmogodišnjakom Artemom Savelijevom, koji je dobio novo ime – Justin Hansen. Činilo se da je za dječaka, sina alkoholičarke koja se nije mogla skrbiti o njemu, ružičasta budućnost počela. Godinu dana kasnije, okrutna odluka njegove posvojiteljice digla je javnost na noge i izazvala pravi međunarodni skandal.

Poput robe s greškom koju vraća u dućan, Torry je mališana odvela na aerodrom te ga, posve samog, poslala ga na desetosatni let u Moskvu. U ruksak mu je stavila bombone, kekse i bojice te mu nonšalantno rekla da “ide na izlet”. Siroti dječak nije ni slutio da zapravo ide na put bez povratka. U pismu koji mu je pomajka dala, upućenom “onome koga se ovo tiče” u ruskom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, stajale su sljedeće riječi: “Posvojila sam ovo dijete, Atrema Savelijeva, 29. rujna 2009. godine. U međuvremenu sam shvatila da je nasilno i da ima psihopatske tendencije. Djelatnici ruskog sirotišta i tamošnja ravnateljica lagali su mi u pogledu njegove mentalne stabilnosti i drugih stvari. Definitivno su morali bili svjesni golemih problema koje ovo dijete ima, ali su ih odlučili zatajiti, kako bi ga se riješili. Nakon što sam dala sve najbolje ovom djetetu, sa žaljenjem moram ustvrditi da mu, zbog sigurnosti moje obitelji, prijatelja i mene same, više ne želim biti majka. Kako je on ruski državljanin, vraćam ga pod vašu skrb i želim da se posvojenje poništi. Sa štovanjem, Torry Hansen”.

Justina, o kojem je pomajka s toliko hladnoće pisala kao o “ovom djetetu”, u Moskvi je dočekao turistički vodič, kojem je Torry platila 200 dolara da ga odvede u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Torry, koja je vjerovala da je njen odgojni eksperiment zaboravljen, uskoro je, kako u Rusiji tako u svojoj domovini, dobila etiketu monstruma. Jedva susprežući suze, dječji pravobranitelj Pavel Astakhov medijima je ispričao detalje potresnog susreta s odbačenim dječakom: “Priča lijepe stvari o baki, djedu i starijem bratu Loganu, kojeg je silno zavolio, ali ne i o pomajci. Kad sam ga pitao za Torry Hansen, odmah se namrštio. Htio sam znati je li ga ozlijedila, a on se povukao za kosu i rekao mi da mu je to stalno radila”. Na tvrdnje o dječakovoj mentalnoj nestabilnosti odgovorilo je i sirotište u koje je ovaj vraćen. “On je bistro i nadareno dijete. Jedine ‘mane’ su mu to što je malo tvrdoglav i ima spuštena stopala”. Ogorčeni razvojem događaja, Rusi su prijetili da će zamrznuti sve programe usvajanja prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ruka pravde ipak je stigla Torry Hansen: kažnjena je sa 150.000 dolara globe, a sud joj je usto naredio da mališanu plaća mjesečnu alimentaciju od tisuću dolara sve do njegova osamnaestog rođendana.

Piše: Lucija Kapural


Komentari