Sve je počelo u poslijeratnom Parizu: Ime ovoga modnog maga nalazi se na skijama, čokoladama, madracima i – konzervama sardina!

“Da može, svoje bi inicijale stavio i na sir Camembert”, posprdno se o Pierreu Cardinu izrazio neki kritičar. Osim što je izgradio modno carstvo koje se širi na pet kontinenata, svojim je imenom markirao britvice, skije, cigarete, čokolade, zidne tapete, budilice, bicikle, posteljinu, madrace, automobile, tave i – konzerve sardina! Evo nekoliko zanimljivosti o vitalnom 97-godišnjaku, jednom od najvećih modnih magova u povijesti:

1. Pravim imenom Pietro Cardin, rođen je 1922. godine u talijanskom gradiću San Biagio di Callalta. U Francusku seli kao četverogodišnjak, a premda su njegovi maštali da će postati arhitekt, od svoje osme, kad je počeo šivati haljinice za lutke djevojčica iz susjedstva, znao je čime se želi baviti.

2. Karijeru je započeo u poslijeratnom Parizu, kao asistent u modnoj kući “Paquin”, a u to se vrijeme družio s Picassom i Jeanom Cocteauom. Dvije godine radio je za Christiana Diora, a kad je otvorio vlastiti salon u pariškoj ulici Richepanse, bivši mentor, očito zaljubljen u njega, poslao mu je buket od 144 crvene ruže i mnoštvo klijenata.

3. U zvjezdanu orbitu lansiralo ga je kreiranje toaleta za krabuljni ples koji je 1951. godine, u svojoj venecijanskoj palači, priredio ekscentrični bogataš Don Carlos de Beistegui. U Cardinovim kreacijama plesali su Aga Khan, Orson Welles i lady Diana Cooper, a trknuti domaćin, koji nije podnosio zveket posuđa, veći dio večeri zabavljao se bacajući pozlaćeni beštek kroz prozor u kanal.


4. Na vrhuncu slave, nedugo nakon što je stvorio glasovitu “haljinu-mjehurić”, sablaznio je modni svijet okrenuvši se konfekcijskoj proizvodnji. “Moda mora služiti masama”, obrazložio je odluku zbog koje je izbačen iz francuske krojačke komore.

5. Golemo poslovno carstvo veći je dio života vodio praktički sam. Pročalo se kako nitko od djelatnika nije vidio proračun ni poslovni plan, odnosno da je samo Cardin znao sve brojke, koje je bilježio na papirićima i držao u džepu košulje.

6. Vlasnik njegova dvorca u Lacosteu svojedobno je bio zloglasni markiz de Sade, a onoga u Veneciji Giacomo Casanova.

7. Činjenica da je deklarirani homoseksualac nije ga spriječila da svome asistentu i životnoj ljubavi Andréu Oliveru svojedobno nabije rogove s glumicom Jeanne Moreau, štoviše, govorio je da joj želi napraviti dijete!

Piše: Lucija Kapural

Komentari