Sumrak arhitekture, 2. dio: Najružnije zgrade svijeta i tko je za njih kriv

Mislili ste da su vikendice na Viru primjer arhitektonskog užasa? Postoji i gore! Kad se neukus i podivljala mašta nađu u glavi istog tvorca, rezultat su neke od sljedećih nakarada. Donosimo listu najružnijih zgrada na svijetu!

Televizijski toranj Žižkov, Prag

Nad Pragom, jednim od najljepših europskih gradova, nadvija se možda najružnija zgrada na svijetu – televizijski toranj Žižkov. Osmišljen u nabujaloj mašti arhitekata Václava Aulickýja i Jiříja Kozáka i izgrađen 1992. godine, doima se poput otužne rakete koja nigdje neće poletjeti, što je samo po sebi loše… Ali ne koliko “ukrasi” kojima je umjetnik David Černy pokušao popraviti stvar. Ovaj je, u proplamsaju nadahnuća, toranj “uljepšao” skulpturama beba koje u koloni gmižu po tornju (na slici!), a konačan dojam ugodan je kao da gledate štene korgija na vrhu nuklearne glave. Riječ “groteskno” čini nam se preslabom za opisivanje ovog užasa, ali se prikladnije ne možemo sjetiti.

Katedrala Metropolitan, Liverpool


Zanima vas kako bi izgledao spoj vigvama, stadionskih tribina, tvorničke hale i nuklearnog reaktora? Posjetite katedralu Metropolitan u Liverpoolu i doznat ćete! Koji je vrag (da, uvjereni smo da se radi o sili nečistoj) bio u glavi arhitekta Fredericka Gibberda kad je 1967. stvorio ovu nakaradu, nije nam poznato, ali smo uvjereni da ulazak u sakralni objekt ovoga tipa kod pastve ne pobuđuje misli o nebeskom blaženstvu. Kako bi u čovjeku ubio zadnji trag nade, Gibberd je obojio zgradu u sivo-smeđu boju očaja, a na njen vrh je, ničim izazvan, zabio prijeteće metalne objekte koji podsjećaju na koplja. Kako je imao niski budžet, vitraji su s vremenom poispadali, a krov prokišnjava. Ako neki bog i stoluje ovdje, onda je to onaj zeznuti, starozavjetni!

The Beehive, Wellington

Uredsko krilo novozelandskog parlamenta, zbog oblika prozvano “The Beehive” (“Košnica”), podizano je u nekoliko etapa između 1969. i 1979. godine, a njegov tvorac je slavni škotski arhitekt sir Basil Spence. Dok je unutrašnjost 72 metra visoke zgrade besprijekorna, sva u mramoru, zlatu i basnoslovno vrijednim muralima, njena vanjština u najmanju je ruku upitne estetske kvalitete. Neki je opisuju kao “projektor za slajdove koji je pao na svadbenu tortu, koja je pala pod mlinski kotač”. Kako se premijer (ured mu je na devetom katu grdosije) osjeća dolazeći na posao, nismo uspjeli saznati.

Piše: Lucija Kapural

Komentari