Stvarni glas Adolfa Hitlera

Hitler je tijekom svoje karijere održao više od 5000 govora u kojima se obraćao njemačkom narodu. Mnogi su koji su čuli te govore opisali su ih kao moćne, emotivne i očaravajuće. Jedan američki novinar opisao je kako si je, slušajući Hitlerove riječi, vrlo lako mogao u glavi stvoriti sliku govornika i njegovih pokreta, govora tijela. Američki psiholog Henry Murray opisao je Hitlerov glas kao hipnotizirajući. Sam Hitler zapisao je u predgovoru svoje knjige Mein Kampf: „Znam da je ljude teže pridobiti pisanom riječju nego izgovorenom, da svaki veliki pokret na ovoj zemlji više duguje velikim govornicima nego velikim piscima.“

Jeste li znali da je taj glas rezultat dugogodišnjeg uvježbavanja? Hitler je uložio mnogo truda u izgradnju svog javnog imidža, ali je u svakodnevnom govoru zvučao znatno drugačije. Štoviše, Murray je zabilježio da se Hitler slabo snalazio u svakodnevnom govoru. Stoga ne čudi da je sačuvana samo jedna snimka Hitlerovog govora u neformalnoj situaciji. Napravio ju je finski inženjer Thor Damen prilikom Hitlerova susreta s finskim vojnim zapovjednikom Carlom Mannerheimom 1942. godine. Uspio je snimiti samo 11 minuta njihova razgovora prije nego što su ga zaustavili pripadnici SS-a.

Hitlerov neformalni glas znatno je dublji i blaži nego prilikom službenih govora te bez teatralnih elemenata, poput naglašenog r. Moguće je da je na njega utjecao i alkohol jer je tog dana Hitler pio vino, a inače je izbjegavao alkohol. Glumac Bruno Ganz koji glumi Hitlera u poznatom njemačkom filmu Konačni pad (njem. Der Untergang) bazirao je svoj naglasak upravo na snimci spomenutog razgovora Hitlera i Mannerheima.

https://www.youtube.com/watch?v=ClR9tcpKZec


Piše: Boris Blažina

Komentari