Što se krije iza maski: Priča o najružnijem bendu svih vremena

Tomi Petteri Putaansuu bio je sasvim prosječan finski mladić: obavljao je neki dosadan uredski posao, družio se s dečkima uz pivo i prijenose nogometnih utakmica, sviruckao gitaru u osami svoje sobe… A onda se sve promijenilo! Nakon što je otišao na koncert grupe “Kiss”, shvatio je da je heavy-metal njegov život te je, u duhu te spoznaje, poslao šefa u vražju mater i počeo puštati kosu, šminkati se te pisati inspirativne stihove na temu smrti, krvoprolića i vječnog prokletstva. Sa skupinom istomišljenika, osnovao je bend “Rovaniemi” te nastupao po alternativnim klubovima i motorijadama.

Zbog inzistiranja da na scenu izlaze pod kilogramima šminke, Tomi je je s vremenom počeo iritirati kolege, pa su mu odlučili reći zbogom iliti, po finski, “näkemiin”. Uz prezirom natopljene riječi “ionako ste me samo sputavali”, momak se oprostio od grupe te snimio spot za pjesmu ljupkog naziva “Inferno”, koja je postala veliki hit. Jedne noći, novopečeni solist usnuo je neobičan san o kosturu koji izvodi “solažu” na gitari, dok mu raspomamljena publika skandira. Kad se probudio, upalila mu se žaruljica iznad glave: ubuduće će nastupati odjeven u kostim čudovišta iz najgadnijeg horor-filma, kao što su to desetljećima činili njegovi idoli iz grupe “Kiss”!

Okupio je skupinu istomišljenika, frikova opsjednut morbidnim i opscenim, i tako je rođen “Lordi”, najružniji bend otkad je svijeta i vijeka. Godine 2006. raspjevani monstrumi pobijedili su na “Eurosongu” sa zaraznom numerom “Hard Rock Hallelujah” te postali planetarne zvijezde. Premda su se “furali” na stav “život je kaljuža, ljudi gnjide, a smrt jedina nada”, zapravo su se s lakoćom privikli na život u vilama s bazenima, luksuzna putovanja i slične sitnice. Drugim riječima, uživali su u svim prednostima slave, a da nisu morali trpjeti njene negativne posljedice: nitko, naime, nije znao kako doista izgledaju, pa su mogli slobodno hodati po svijetu bez straha od nasrtljivih obožavatelja. Međutim, sve što je lijepo kratko traje, pa ni njihova anonimnost nije potrajala. Strpljivo ih uhodeći, finski paparazzi uspjeli su otkriti stvarna lica većine članova benda te ih podijeliti s javnošću.

Piše: Lucija Kapural


Komentari