Što bi se dogodilo dinosaurima da ih nije istrijebio golemi asteroid?

The last days of dinosaurs during the Cretaceous Period, caused by a giant asteroid impact at Chicxulub off the coast of Mexico.

Tijekom stotinu milijuna godina, dinosauri, golemi, brzi i spretni gmazovi, bili su suvereni vladari svijeta. Kao dominantna vrsta, raširili su se na sve dijelove planeta, a onda, iznenada, svemu je došao kraj. Većina znanstvenika slaže se da ih je, prije otprilike šezdeset i šest milijuna godina, s lica Zemlje zbrisao udar asteroida, no novija istraživanja pokazala su da su ovi moćni predatori bili u silaznoj evolucijskoj putanji i prije toga kataklizmičkog događaja.

U stručnom časopisu “Nature Ecology & Evolution”, britanski paleontolozi Ciara O’Donovan, Andrew Meade i Chris Venditti objavili su rad u kojem iznose ovu hipotezu. Troje znanstvenika, koji su godinama istraživali načini i brzinu širenja dinosaura po svijetu, zaključili su kako su ovi gmazovi bili na pragu toga da postanu žrtve vlastitog evolucijskog uspjeha. Naime, nakon tzv. “Velikog izumiranja” prije 252 milijuna godina, kad je zbog klimatskih promjena nestalo devedeset i šest posto vrsta u morima i sedamdeset posto kralježnjaka na kopnu, vrste koje su opstale, poput dinosaura, imale su otvoren prostor za evolucijsku “eksploziju”.

Bez konkurencije u borbi za prostor, hranu i druge resurse, munjevito su se proširili svijetom, ali je nakon nekog vremena njihov razvoj počeo usporavati. Dok su dinosauri koji su naučili letjeti opstali, budući da su se iz njih razvile današnje ptice, oni koji su se prilagodili životu na kopnu i u morima više se nisu imali kamo širiti. Da ih “preko noći” nije zbrisao udar asteroida, dogodilo bi se to prirodnim putem, istinabog kroz duži period, budući da su se nalazili u evolucijskoj slijepoj ulici.

Piše: Lucija Kapural


Komentari