Staza smrti: Zašto se u ovome austrijskom skijalištu često čuje zvuk helikoptera?

U pitoresknom Mayrhofenu, gradiću u australskoj saveznoj zemlji Tirolu, smjesitio se jedan od najopasnijih skijaških spustova na svijetu – zloglasni “Harakiri”. Ime, koje je dobio po ritualnom samoubojstvu pripadnika japanskoga ratničkoga sloja, samuraja, savršeno mu pristaje: staza je toliko strma da se doima gotovo vertikalnom, pa su velike šanse da ćete, ako niste profesionalac, završiti u horizontali – i to onoj vječnoj! S nagibom koji na nekim mjestima doseže suludih sedamdeset osam posto, dakle većim nego kod skijaških skakaonica, iskusnim skijašima nudi pak adrenalinsku avanturu života.

Osim oštrih rubnika i vrhunske tehnike, ovdje će vam dobro doći molitva nebesima. Jednom kad krenete, zaustavljanja više nema: staza je dugačka tisuću i pol metara, puna oštrih zavoja, a kako je ovdje često gužva, posebnu opasnost predstavlja mogućnost nalijetanja na druge skijaše, ali i led koji se mjestimice stvara na stazi. Nesreće ovdje doživljavaju i najambiciozniji skijaši i snowboarderi, a posjetitelji okolnih kafića često imaju priliku slušati zvuk helikoptera koji dolazi po polomljene.

Posebno je tragičan slučaj mladog Nijemca, koji je 2007. godine na ovoj stazi izgubio život, i to na svoj osamnaesti rođendan. Nesretni adolescent izgubio je kontrolu nad skijama, te se strahovitom brzinom zabio u znak na rubu piste. Ne treba stoga čuditi podatak da oni koji spust svladaju u jednom komadu dobivaju majicu s natpisom – Harakiri Survivor!

Piše: Lucija Kapural


Komentari