Staroegipatski jastuci – od drva i kamena

L0006750 Egyptian wooden pillow with inscription on base Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Egyptian wooden pillow with inscription on base; translation; The Chief Doctor of the King, the faithful vassal of Ptah, Khnemarkh Photograph Published: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Drevni Egipćani služili su se jastucima izrađenima od materijala koje bismo danas smatrali neprikladnima za tu svrhu – drva, kamena ili čak slonovače. Vrijedi spomenuti da su postojale dvije vrste jastuka. Prvi su jastuci bili namijenjeni pokojnicima te su zapravo bili više poput oslonca za glavu koji je trebao osigurati da preminula osoba ne izgubi glavu u zagrobnom životu. Ti su oslonci obično bili ukrašeni prikazima bogova, u cilju zaštite tijela od demona.

Postojali su i kameni jastuci za žive ljude, a koristili su se jer su mnogi ljudi tada spavali blizu poda. Kako je to bilo vrijeme prije suvremenih sanitarija, sigurno je blizu poda bilo potencijalno opasnih kukaca i drugih štetočina kojima kamen nije bio podoban materijal za gniježđenje. Osim toga, takvi bi oslonci omogućili bolji protok zraka oko glave, što je zasigurno bilo poželjno u vrućoj egipatskoj klimi. Neki smatraju i da su imali vjersko značenje – poput sunca, ujutro bi podizali glavu, a navečer je spuštali.

Vrijedi spomenuti da je pronađen i jedan staroegipatski jastuk od biljnih vlakana premazanih voskom. To znači da su vjerojatno barem bogatiji Egipćani spavali udobnije. Tradicija uporabe jastuka od tvrdih materijala postojala je i u drevnoj Kini, gdje su vjerovali da meki jastuci mogu oduzeti energiju iz spavačeva tijela.

Piše: Boris Blažina


Komentari