Špilja strave: Nisu štedjeli nikoga, masakrirali su i djecu!

Bisaúrri, planinska regija na sjeveru Španjolske, poprište je arheološkog otkrića koje sugerira da ksenofobija nije moderan “izum” već da je itekako utjecala i na živote naših davnih predaka. Ondje, u špilji Els Trocs u planinskom sustavu Pireneji, istražitelji su pronašli ostatke devetero ljudi. Analiza je pokazala da su kosti starije od sedam tisuća godina, odnosno da datiraju iz razdoblja neolitika.

I prije nego što su trupla dopremljena u laboratorij bilo je razvidno da su stanovnici špilje umrli nasilnom smrću. “Ne samo da je svih devetero ubijeno, nego se nasilje nastavilo i nakon njihove smrti, kad su leševi strahovito unakaženi. Na tijelima su pronađene rupe, koje nam pokazuju da su nesretnici izbliza bili pogođeni strijelama ispaljenim iz luka, a lubanje i ekstremiteti su nakon toga smrvljeni teškim predmetom, vjerojatno toljagom. Svi su dobili isti tretman: muškarci, žene i djeca od kojih je najmlađe bilo staro oko tri godine”, ispričao je austrijski arheolog Kurt Alt, voditelj istraživanja.

Testiranje je pokazalo da su žrtve pripadale prvom valu doseljenika s Bliskog istoka – njihova DNK se, naime, uvelike razlikuje od one u lokalnih lovaca-skupljača. “Nećemo pogriješiti ako zaključimo da je smrt ovih ljudi povezana s ksenofobijom, odnosno da je njen uzrok bio sukob između dvije skupine različitog podrijetla i svjetonazora. O samom povodu možemo spekulirati. Starosjedioci su se s imigrantima mogli sukobiti oko teritorija, stoke, možda čak i oko žena. Kako bilo, rezultat nam je poznat. Nisu poštedjeli nikoga!”

Piše: Lucija Kapural


Komentari