Snimanje “Divnog života” bilo je sve samo ne divno: Oznojena čela, krvave uši i živčani slomovi

Na listama najboljih filmova svih vremena redovito ćete naći “Divan život”, dramu Franka Capra koja je i onima čije je srce tvrdo kao opanak uspjela izmamiti suzu ili dvije. Sadržaj filma vam je, pretpostavljamo, poznat: poslovni čovjek George Bailey (glumi ga sjajni James Stewart!) život je proveo ugađajući drugima. No, uloga stupa društva zna biti bremenita te se pod tim teretom – u kombinaciji s novčanim problemima – i postojani George savio. Baš kad si je htio prikratiti muke, s neba se spustio Clarence, anđeo čuvar druge klase. Pokazavši Baileyu koliko je važan bližnjima, te mu time spasivši život, Clarence je dobio zasluženo “unapređenje”, uz koje ide i ganc novi par krila. Evo nekoliko zanimljivosti o ovom klasiku!

1. Nakon premijere, film je iznimno loše prošao na kino-blagajnama, možda zato što je prikazan samo tjedan dana nakon Wylerova hita “Najbolje godine”. Redatelj je bio toliko razočaran ishodom da je neko vrijeme ozbiljno kontemplirao o promjeni zanimanja.

2. Premda se radnja odvija u božićno vrijeme, film je sniman usred ljeta. Tijekom scene na mostu, kad ga spašava anđeo, James Stewart znojio se na temperaturi od trideset Celzijevih stupnjeva. Redatelju se to svidjelo – uklopilo se u trenutak kad lik donosi odluku o životu ili smrti.

3. Stewart je bio nervozan zbog scene poljupca, budući da se radilo o prvome takvom prizoru nakon njegova povratka s ratišta. “Mislim da sam zaboravio kako se to radi”, požalio se redatelju. Uzalud se brinuo – scenu je odradio u jednom ponavljanju, s takvom strašću da su je cenzori dobrim dijelom izrezali!

4. Prije ovog filma, za lažni snijeg su se najčešće koristile kukuruzne pahuljice obojane u bijelo. Capru je živcirao zvuk koji proizvode, pa je pahuljice dao napraviti od pjene koja se koristi za gašenje požara.


5. Glumac H. B. Warner bio je pijan kao čep dok je snimao scenu u kojoj šamara mladog Georgea, pa je kolegu udario takvom silinom da mu je iz uha potekla krv.

6. U jednom prizoru George priča da želi otići na koledž kako bi “naučio graditi stvari”. Zanimljivo, Stewart je u stvarnom životu diplomirao arhitekturu na Sveučilištu Princeton.

7. Snimanje je bilo toliko iscrpljujuće da je više glumaca, uključujući onoga glavnog, doživjelo neku vrstu nervnog sloma. Kod Stewarta se to očitovalo na sljedeći način: dok se s kolegama opuštao u nekom baru nakon naporna radnog dana, ničim izazvan je počeo nekontrolirano ridati. Suze su se slijevale u njegovo pivo kojih sat vremena, nakon čega se ukipio te šutke zurio u zid sve do “fajrunta”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari