Smrtonosna crna udovica je novinska izmišljotina iz 20. stoljeća

Crna udovica postala je metafora za smrtonosnu opasnost, a pojavljivala se u romanima, planovima ubojstava, brojnim novinski pričama. Međutim, njen ugriz je vrlo rijetko fatalan. Sama crna udovica vrsta je pauka (latrodectus trecimguttatus) koja živi u Sredozemlju i Središnjoj Aziji, a katkad se nalazi i na drugim kontinentima.

Crne udovice obično nisu niti agresivne te rijetko grizu, a još rjeđe koriste svoj otrov u ugrizima. Sam ugriz je smrtonosan u manje od jedan posto slučajeva, a pri tome su žrtve stariji, djeca te osobe narušenog zdravlja.

Čitava priča oko smrtonosnosti crnih udovica rezultat je samoubojstva Stephena Liarskog. On je bio mladić koji je patio od depresije, te je 1935. počinio samoubojstvo. Pri tome je ostavio oproštajnu poruku u kojemu je rekao da će koristiti smrtonosnu crnu udovicu koju je kupio od čovjeka u Kaliforniji. To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju.

Liarsky je zapravo umro od uzimanja prekomjerne količine lijekova koje je ukrao od prijateljice koja je bila medicinska sestra. Usprkos tome, čak i kada je to objavljeno u novinama, crna udovica se nastavila smatrati opasnošću.


Tek je mali broj novinara istražio priču i nastojao pobiti fantastične tvrdnje o smrtonosnosti crnih udovica. Jedan od njih je napisao detaljan izvještaj o svom eksperimentu u kojemu je uzaludno pokušavao navesti crnu udovicu da ga ugrize.

Piše: Boris Blažina

Komentari