Slučaj Poe: Misteriozna smrt “prokletog pjesnika”

Dana 27. rujna 1849. godine, Edgar Allan Poe, najveći a vjerojatno i najproblematičniji pjesnik svoga vremena, trebao je putovati iz Richmonda u Philadelphiju, kako bi kolegi pomogao oko uređivanja nekih soneta. Umjesto u “gradu bratske ljubavi”, završio je u Baltimoreu. Nitko ne zna kako je ondje dospio no, kad je 3. listopada konačno pronađen, bio je u iznimno lošem stanju.

Tvorac “Gavrana” ležao je na prljavoj cesti ispred krčme “Gunner’s Hall”, u pomućenom stanju svijesti i odjeven u tuđu odjeću. Dobri Samaritanci odveli su ga u obližnju bolnicu, pokušavajući doznati što mu se dogodilo, ali je Poe bio sve samo ne koherentan. Zadnje dane života proveo je u limbu između nesvijesti i bunila, a kad bi otvorio usta, uglavnom je izvikivao prostote ili čiste besmislice. U toj deliričnoj logoreji, jedno je bilo konstanta – ime Reynolds. Ponovio ga je, ispričali su svjedoci, stotine puta. Tko je taj čovjek bio – ako se uopće radilo o čovjeku – nikad se nije doznalo.

Napaćeni pjesnik izdahnuo je nakon četiri dana provedena u bolnici. Od tog trenutka do danas, teorije o njegovoj misterioznoj smrti gomilaju se. Tumor mozga, trovanje živom, bjesnoća, pa i obična gripa spominjani su kao možebitni uzroci smrti, no liječnici smatraju kako niti jedan od njih nije vjerojatan. Moguće je da se “prokleti pjesnik” slučajno ili namjerno otrovao alkoholom – ta svima su bile poznate njegove depresije, pokušaji samoubojstva i pretjerivanje u svakovrsnim opijatima, no to ne objašnjava kako je završio u tuđoj odjeći. U moru teorija, jedna se ističe kao vrlo uvjerljiva. Prema njoj, Poe je ubijen. Preciznije, bio je žrtva neobične i zastrašujuće metode kojom se u Americi 19. stoljeća primoravalo ljude na glasovanje. Naime, bande koje su radile za određene stranke čovjeka bi presrele na ulici te odvukle u kakav sobičak. Ondje bi ga prisilile da pije ili konzumira opijum do granice gubitka svijesti te natjerale da, pod njihovim nadzorom, ubaci listić u glasačku kutiju. Ako bi žrtva odbila glasovati, banda bi je pretukla, unakazila ili čak ubila. “Glasače” su tjerali da na biralište iziđu više puta u jednom danu a, kako bi prikrili njihov identitet, oblačili su ih u različite odjevne kombinacije. Najčešće se radilo o prnjama – baš poput onih u kakve je Poe bio odjeven kad je nađen u zagrljaju smrti. Ova teorija ujedno objašnjava pjesnikovo bunilo a dodatno uvjerljivom je čini podatak da je nesretni čovjek pronađen na dan glasovanja, ispred krčme koja je služila kao biračko mjesto!

Piše: Lucija Kapural


 

Komentari