Slučaj Marka Berryja: Tko kaže da je za uspjeh potreban talent?

Mark Berry, 56-godišnjak javnosti poznatiji pod umjetničkim imenom “Bez”, primjer je ružnjikava muškarca bez ijednog talenta. Ta činjenica nije ga spriječila da postane članom (čitaj: maskotom) slavne britanske rock grupe “Happy Mondays”. Premda u životu nije otpjevao niti odsvirao nijedan ton, članovi sastava početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća uzeli su ga pod svoje, i to iz dva razloga: bio je simpatičan na svoj blesav način te, što je još važnije, opskrbljivao ih je vrhunskim dopom.

Za razliku od muljatora iz grupe “Milli Vanilli”, koji su karijeru izgradili otvarajući usta na playback, Bez se nikad nije pretvarao da je ono što nije. “Nisam genij poput momaka s kojima surađujem, samo sam srećković. Da budem potpuno iskren, zapravo sam običan klaun – ali jako dobro plaćen klaun!”, ispričao je, čime je koncizno opisao svoju dužnost – “plesom” uvelike sličnim epileptičnom napadaju zabavljati ekipu na koncertima. Vrhunac “karijere” ostvario je na koncertu u Manchesteru, kad je pao sa stagea i razbio arkadu, a potom onako polumrtav ustao i nastavio plesati kao da sutra ne postoji, živahno prskajući publiku u prvim redovima liptećom krvlju.

Nakon raspada grupe, bezvezni Bez skrasio se u bendu “Black Grape”, gdje je obnašao sličnu, jednako odgovornu i zahtjevnu funkciju. Nakon što su ga – zbog svađe oko para i nečije cure – šutnuli na cestu, dobio je vlastitu emisiju na BBC-ju, da bi se potom sramotio u “Big Brotheru”, bankrotirao, postao članom novooformljene postaje “Happy Mondaysa”, kupio kuću na Beverly Hillsu, završio iza rešetaka zbog premlaćivanja bivše cure te ponovno bankrotirao. Kad se malo trgnuo – pomogla je, kaže, joga – nastavio se baviti onim u čemu je najbolji, odnosno praviti budalu od sebe i za to primati astronomsku plaću. Pa vi onda studirajte, usavršavajte se i “radite na sebi”!

Piše: Lucija Kaprual


Komentari