Slučaj koji je zapanjio Ameriku: Žena u gotovo vegetativnom stanju rodila u hospiciju

Teško je zamisliti da netko može seksualno iskorištvati bespomoćnu osobu, a još teže da ona nakon niza silovanja ostane trudna. Isto tako je nejverojatno da osoblje koje brine o njoj 24 dnevno, svih devet mjeseci silnih fizičkih promjena ne primjeti nikakve naznake trudnoće, osobito s obzirom da je riječ o ljudima koji su prošli medicinsku edukaciju. Nakon devet mjeseci žena rađa dok je njezina okolina iznenađena i užasnuta. Upravo opisano otvara čitvu lepezu pitanja od toga kako je moguće da nitko ništa ne primjeti u ustanovi koja je zadužena brinuti za ovu ženu jer to ona sama nije u stanju, a na palijativnoj skrbi je od svoje treće godine života. Nadalje, postavlja se pitanje i njezinih roditelja koji su trebali nešto primjetiti pod uvjetom da su je posjećivali ili su se pak ponašali po principu “brigo moja pređi na drugoga”. Sada dolazimo do pitanja sustava nadzora djelatnosti ovakvih ustanova u jednoj od najbogatijih država svijeta. Ukoliko Vas zanima ovaj slučaj, kao i pokušaji odgovora na ovdje postavljena pitanja, pročitajte članak koji slijedi.

Utvrđivanje očinstva

Ime žene nije zasada poznato javnosti, zna se da je riječ o dvadesetdevetogodišnjoj ženi koja je već 14 godina nepokretna i nije u stanju govoriti, a ima i intelektualnih poteškoća, koje su posljedica niza neuroloških napadaja koje je imala kao dijete. Žena je iz indijanskog rezervata San Carlos Apache, što dodatno otvara pitanje tretiranja ove kategorije stanovništva u SAD-u. Ona je na sveopće iznanađenje rodila u prosincu 2018. godine. Nakon toga je došlo do testiranja DNA djeteta i njegove usporedbe s DNA-a zaposlenika, kako bi se ustanovilo tko je otac, je li riječ o zaposleniku ili nekom od posjetitelja. Medicinski brat, Nathan Sutherland (39) je vrlo brzo uhićen i u pritvoru je završio već u siječnju 2019. Radio je kao zaposlenik u bolnici specijaliziranoj za dugotrajnu skrb osoba s intelektualanim teškoćama. Inače je riječ o oženjenom čovjeku s četvero djece, kojega je u međuvremenu žena napustila.

Priznanje zločina

Bivši medicinski brat priznao je krivnju za seksualno zlostavljanje žene u gotovo vegetativnom stanju u ustanovi Hacienda HealtCare u Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizoni. Medicinskim pregledom je ustanovljeno da je žena višestruko silovana te da je pri tome trpjela i fizičku i emocionalnu bol, a koja je uzrokovala, kažu tako, dodatan problem njezinim starijim roditeljima.  Žena je u takvom stanju da može evenutalno pomaknuti pojedini ekstremitet, reagirati na zvuk i može se donekle izražavati mimikom lica.


Krivnja ustanove

Ustanova nije prepoznala trudnoću, što znači da nije vodila adekvatnu brigu o ženi. Uz to se navodi da je žena pothranjena zbog trudnoće koja nije bila prepoznata, no vrlo je vjerojatnije da ustanova ne samo da ne pruža odgovarajuću skrb svojim štićenicima već vrlo vjerojatno štedi i na njihovoj prehrani. Novorođenče nije disalo po porodu i pomodrilo je, ali su ga uspjeli spasiti i trenutačno je na brzi kod članova ženine zajednice u rezervatu. Silovatelju prijeti do 10 godina zatvora zbog seksualnog napadaja, a optužba za ovakvo zlostavljanje sa sobom donosi i doživotnu zabranu rada u ovom sektoru. Nathan Sutherland je trenutačno u zatvoru u Pheonixu.  Istraga je dovela u pitanje poslovanje samog doma i njegovih zaposlenika. Ravnatelj ustanove Bill Timmons dao je ostavku nakon što je došao pod istragu. Čitava ustanova se tako našla pod povećalom javnosti. Naime, ona je pod nadzorom od 2016. zbog financijskih malverzacija premda njezina upravo “odgovorno tvrdi” da sve to neutjeće na kvalitetu skrbi koju pruža svojim štićenicima. Zapravo je tvrdnja smiješna jer upravo kvalitetna skrbi ovisi o financijskim sredstvima tako da financijske malverzacije unutar ustanove pokazuju da je novac primarna stvar i da se dobrim dijelom “preljeva u nečije džepove. Slučajevi poput ovoga su izravna potvrda toga, pri čemu mislimo ne samo na to da je žrtva silovana već i zanemarivana jer u suprotnom se sve ovo ne bi dogodilo ili bi zadobilo drugi tijek. Objekt je nakon ovog slučaja nakratko zatvoren u veljači 2019., kada je na skrbi imao još 37 osoba.

Etička pitanja

Jedna bivša njegovateljica izjavila da je nemoguće da ju je netko svakodnevno kupao i njegovao, a da nije primjeto da mlada žena nema mjesečnicu i da joj trbuh raste. Isto tako je nemoguće da članovi obitelji nisu primjetili promjene na svojoj kćeri. Roditelji su tražili ni manje ni više od države Arizone 45 miljuna dolara te su optužili državu da ne provodi nadzor nad svojim ustanovama. Sve je završilo tako što su se tužene stranke nagodile  u iznosu od 15 milijuna dolara. Iako je ustanova izubila licencu zbog nemara vrlo brzo ju je dobila natrag, samo tri mjeseca nakon prvotnog gubitka, uz imenovanje novog vršitelja dužnosti ravnatelja.

Epilog

Niti u jednom se nekakvom zaključku ne spominju majka i dijete, grabež za novcem vidljiv je i u roditelja i u ustanove. Pitanje koje je ostalo neodgovoreno što će se dogoditi s dječakom u budućnosti, i koliko će žrtva u cijeloj priči nakon ovog dobiti bolju skrb od one koju je do sada imala.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

 

 

Komentari