Slot igre na sreću brzo su osvojile srca igrača već u 19. stoljeću

Pixabay

Slot igre prvotno su bili mehanički strojevi, a danas su softver programi. Nailazimo ih gotovo svugdje, od video igraonica do kafića, a u online casinima ruše rekorde popularnosti.

 

U usporedbi s drugim igrama na sreću koje nude casina, poput pokera ili blackjacka, slot igre relativno su mlade . Prvu slot mašinu izumio je 1887. u San Franciscu mehaničar Charles Fey i smatra se prototipom današnje slot igre s voćem. Nazvao ju je ‘Zvono Slobode’, a imala je tri špule koje se vrte, automatsku isplatu i jackpot u iznosu od skromnih 50 centi. Ubrzo moglo ju se naći u manjim casinima u Kaliforniji, a zatim se počela širiti po SAD-u.

Skromni jackpot na početku

No već četiri godine kasnije izumitelji Sitman i Pitt napravili su novu slot mašinu s voćem koja je imala pet špula. Isplata nije bila automatska već je igrač mogao osvojiti što god bi lokal u kojem se nalazio nudio – besplatnu pivu, piće, cigare i slično. Slot igra s voćem lako je osvajala simpatije igrača i počela se širiti izvan granica SAD-a, pogotovo nakon što je Herbert Mills 1907. izumio novu varijantu slot igre sa špulama, zvanu ‘Operator Bell’, koja se strelovito rasprostranila po saloonima, kuglanama i trgovinama. No slot igre u potpunosti su osvojile srca igrača i postale iznimno popularne tek od 1964., kada je tvrtka Bally Manufacturing proizvela prva elektroničku slot mašinu imena ‘Money Honey’. Bila je opremljena mehanizmom koji je omogućavao da se uloži nekoliko kovanica u njega prije igre i time omogućavao osvajanje većeg jackpota. Kako bi ‘začinili’ igru i privukli igrače, proizvođači su igri dodali i atraktivne zvukove i svjetla.


Brzi uspjeh

Popularnost slot igara s voćem širila se poput požara i iz razloga što ih se moglo naći ne samo u kockarnicama, već i u trgovinama i kafićama gdje su bile dostupne velikom broju ljudi. Međutim, u odnosu na druge igre na sreću u casinima, glavni nedostatak im je bio što se na njima nisu mogle osvojiti impresivne sume novca. Taj je problem donekle popravljen kad su uvedene slot igre na kovanicu od jednog dolara, što je potaknulo vlasnike casina da prošire ponudu slot igara. Nova i golema prekretnica u razvoju ove grane kockanja dogodila se 1980. kad su se pojavile prve slot video igre. Inspiracija za njihovo stvaranje bila je igra ‘Pong‘ koju je proizvela tvrtka Atari, a koja je imala dvodimenzionalnu grafiku i monauralni, odnosno jednokanalni audio sustav. Prvu slot video igru napravila je tvrtka Sircom 1980. no obožavatelji slot igara s voćem bili su isprva oprezni prema video inačici iz razloga što im je bio sumnjičav nedostatak špula koje se vrte. S vremenom je nepovjerenje nestalo i video slot igre postale su nevjerojatno popularne zbog toga što je 80-ih izumljen generator nasumničnih brojeva (RNG) ili simbola. Elektronske ‘špule’ zamijenile su tradicionalne mehaničke unutar slot igara, a zbog uvođenja RNG-a šanse za dobitkom su se donekle smanjile, no to, začudo, nije utjecalo na popularnost igara, dapače. Slot igre postajale su kroz vrijeme vizualno sve zanimljivije i poprimale moderniji oblik kako bi igračima bile privlačnije.  

Slot igre u casinima

Premda je prva slot igra sa simbolima voća koju je izumio Charles Fey tijekom evolucije dobila razne preinake, prvenstveno grafičke, ona je većini ljudi i dalje prva asocijacija na takve igre. Cilj igre je jednostavan i lako pamtljiv – skupiti u jednom redu pet ili više istih slika i dobijete jackpot. Od trenutka nastanka vrlo su popularni postali i video poker slotovi te progresivni jackpotovi poput,  primjerice, Mega Fortune, Wheel of Fortune i Millionaires Club. Od 90-ih slot igre ubrzano postaju omiljene u online casinima, kakve danas imamo i u Hrvatskoj, gdje igrači mogu uživati u širokoj ponudi sličnih igara kao što su Twin Spin, Starburst, Jackpot 6000, Arabian Nights, Gonzo’s Quest i mnoge druge. Osvajanja nagrada u online slot verzijama često su vrlo veća nego u fizičkim casinima.

Komentari