Slikoviti opisi paklenskih muka: Napustite svaku nadu, vi koji ulazite!

Opisi zagrobnih muka rezerviranih za grešnike postoje u većini religija i mitova. Za razliku od plošnih i bezbojnih vizija rajskih naslada, koje se doimaju uzbudljivo poput promatranja  boje koja se suši, redovito su više nego slikoviti. Posebnu draž im, dakako, daje činjenica da, u pravilu, traju zauvijek.

Osobito zanimljivim paklom čini nam se Naraka, vrhunski opremljeno i sofisticirano mučilište koje se javlja u određenim granama hinduizma, budizma i džainizma. Riječ je o mjestu na kojem duša plaća svoje karmičke dugove. Dobra vijest: proces pročišćenja (čitaj: mučenje) ne traje vječno jer se duša, nakon što vrati dug, ponovno rađa. Loša vijest: mučenje je doista hard-core (primjerice, neki grešnici moraju sami sebe kažnjavati penjanjem na bodljikavo stablo koje ih kida na komade!), a uz to traje tisućama godina. Naraka je podijeljena po stupnjevima, ovisno o težini grijeha počinjenih za života (preciznije, jednog od života). Maharaurava je tako rezervirana za one koji su se okoristili na tuđoj nevolji. Međusobno su odijeljeni, kako se ne bi mogli uzajamno tješiti, a na odgovorno radno mjesto glavne mučiteljice postavljena je demonska zmija Ruru. Kumbhipaka je pak dom posebno opasne vrste grešnika – onih koji su konzumirali hranu životinjskog podrijetla! Njih čeka spa tretman u vrelom ulju, čije trajanje se određuje brojem dlaka na svakoj životinji koju su pojeli.

Diyu, drevna kineska varijanta pakla, također je pomno osmišljena. Kao u Naraki, postoji stupnjevanje patnje ovisno o težini grijeha: Odaja čupanja jezika, Šuma sječiva, Dvorana žeravica, Planina vatre, Kotao uzavrelog ulja, Brdo leda, Jezero krvi i Jama komadanja samo su neki od spomenutih “levela”, a njihovi nazivi prilično jasno kazuju kakav tretman čeka nestašne duše. Posebno neugodna činjenica jest to što, čak i nakon smrti, duša može ponovno umrijeti te se iznova rađati u paklu. Ipak, nije sve tako crno – umrli mogu pregovarati sa sucem oko možebitne blaže kazne ili čak oprosta… Osim ako je riječ o onima koji su ubili roditelje ili svetog čovjeka. Za njih je rezerviran najgori dio pakla, Avici, a osim što je kazna krajnje neugodna (boravak u podzemnoj kocki, unutar jezera ispunjenog vatrom), traje vječno.

Piše: Lucija Kapural


Komentari