Slijepa vjera: Fanatičnog pastora ubila zmija koju je koristio kao rekvizit u propovijedima!

Na propovijedima Jamieja Cootsa bilo je zabavno kao na rock koncertima: kad nije mahao rukama iznad glava paraplegičara naređujući im da ustanu iz invalidskih kolica i slikovito opisivao muke koje čekaju bludnike u paklenim jamama, ovaj pastor pentekostalne crkve golim je rukama grabio zmije otrovnice iz drvene kutije i puštao ih da mu gmižu po tijelu, dok su vjernici, ispunjeni kombinacijom straha i ekstaze, vrištali, pljeskali i padali u nesvijest u prigodnim trenucima.

Štos sa zmijama nije izmislio Coots, premda mu kolege nisu bili ni do koljena po pitanju dramatičnog nastupa i količine upotrijebljenih gmizavih beštija. Ta praksa, raširena na ruralnom jugu Amerike a zakonom zabranjena u ostalim zemljama, počiva na odlomku iz Biblije koji kaže da otrovnice neće nauditi vjerniku sve dok je pomazan milošću Božjom. Nažalost, zvečarka koju je Coots koristio kao rekvizit na propovijedi u veljači 2014. godine nije bila upoznata s vjerskim tekstovima, pa je ugrizla nesretnog pastora za prsa, nakon čega je ovaj preminuo.

Nepokoleban takvim razvojem događaja, propovjednikov najstariji sin Cody preuzeo je praksu kojom su se bavili njegov otac, djed, pradjed i šukundjed. Svega nekoliko mjeseci nakon sprovoda Jamieja Cootsa, zmija (i to ponovno zvečarka!), na vrhuncu mise gricnula je njegovog sina za prst. Mladić je povraćao kao da sutra ne postoji, ruka mu je natekla kao balon, ali je odbio liječničku pomoć, tvrdeći da će ozljedu sanirati sam, molitvom. Je li se radilo o mjestu ugriza ili činjenici da je Coots junior bio ispunjen većom količinom Božje milosti od oca, nije utvrđeno, ali se zna da je preživio i nastavio širiti Riječ diljem Amerike. Da smo na njegovome mjestu, izbacili bismo zvečarke s repertoara…

Piše: Lucija Kapural


Komentari