Slavnoj grupi ime je ustupio kolega iz studentskih dana!

Zahvaljujući prepoznatljivom zvuku, istodobno nježnom i energičnom, “Coldplay” zadnja dva desetljeća slovi za jedan od najutjecajnijih alternativnih rock bendova. Sve je počelo 1996. godine, kad su se na Sveučilištu u Londonu upoznala dvojica naoko nespojivih mladića. Chris Martin, student grčkog i latinskog jezika, šmokljan koji bi počeo zamuckivati u društvu atraktivnih kolegica, i Jonny Buckland, ekstrovertirani bradonja koji je na predavanjima najčešće spavao, još mamuran od sinoćnjeg tuluma, uistinu su predstavljali neobičan par. Povezala ih je, međutim, ljubav prema glazbi, o kojoj su bili u stanju pričati satima. Prvi za mikrofonom a drugi na gitari, osnovali su bend “Pectoralz”, u ubrzo su im se pridružili basist Guy Berryman i bubnjar Will Champion. Promijenivši ime u “Starfish”, počeli su nastupati po manjim klubovima, nerijetko pred pijanom i nezainteresiranom publikom. “Trebamo novo ime. Ovo ima lošu karmu”, gunđao je Champion, pomalo praznovjeran mladić. Ono pod kojim će steći svjetsku slavu, “Coldplay”, prepustio im je kolega s faksa: nakon što se njegova grupa raspala, više mu jednostavno nije trebalo!

U zvjezdanu orbitu 2000. godine ih je lansirala pjesma “Yellow, a debitantski album “Parachutes” donio im je hvalospjeve kritičara. Članovi grupe teško su se navikavali na iznenadnu medijsku pažnju. Martin je počeo patiti od paničnih napadaja, Buckland je jedva susprezao poriv da paparazze raspali po nosu, a Champion se odao eksperimentiranju s opijatima. Nakon bučne svađe, Martin je potonjeg izbacio iz grupe, da bi ga već sutradan zvao da se vrati. Svečano se izgrlivši, uspjeli su izgladiti nesporazume i postaviti osnovna pravila rada. Složili su se da će dobit dijeliti na jednake dijelove te da će svatko tko bude konzumirao teške droge dobiti momentalnu “šup-kartu” iz grupe.

Bila je to mudra odluka: drugi album, “A Rush Of Blood To The Head” iz 2002. godine, nagrađen je s dva “Grammyja”, a treći, “X&Y”, 2005. je postao najprodavaniji album u cijelim svijetu, a uz to je zasjeo je na prvo mjesto top ljestvica u dvadeset država. Naredni nosač zvuka, “Viva La Vida or Death and All His Friends” iz 2008. godine, postavio je pak rekord kao album s najviše preuzimanja s interneta povijesti. I sljedeći albumi osvojili su brojna diskografska priznanja…

Slava se itekako odrazila na ljubavne uspjehe frontmena. Martin, koji se prijateljima ranije žalio kako ga cure doživljavaju isključivo kao prijatelja i rame za plakanje, sada je mogao birati. Emma Holland, kolegica s faksa koja ga je smatrala bezveznjakom, doletjela mu je u zagrljaj nedugo nakon što se bend vratio sa prve turneje. Pjevačica Natalie Imbruglia zbog njega je ostavila momka. Bile su tu, dakako, i groupies, kojima se rado sladio.

Sve se promijenilo kad je upoznao glumicu Gwyneth Paltrow. Pristupila mu je nakon koncerta “Coldplaya” u Wembleyu, a tjedan dana kasnije počeli su živjeti zajedno. Prije nego što ju je zaprosio, Martin je posjetio vidovnjakinju, koja mu je rekla da će s odabranicom dočekati starost. Par se vjenčao 2003. te dobio dvoje djece, kćerkicu Apple i sina Mosesa, a javnost se često zgražala nad pričama da ih majka hrani isključivo veganskim proizvodima. Pisalo se i o glumičinoj anoreksiji, kao i potrebi da kontrolira svaki aspekt života, uključujući zakonita bračnog druga. Ovaj joj je, šuškalo se, zauzvrat nabio rogove s mlađahnom glumicom Kate Bosworth.


Da je vidovnjakinja bila šarlatanka, pokazalo se kad je brak nakon deset godina završio “nepomirljivim razlikama”. Nakon razvoda, Martin je ponovno počeo konzumirati ono što mu je “bolja” polovica branila, meso, a nakon kraćih veza s glumicom Jennifer Lawrence i pjevačicom Kylie Minogue, pronašao je sreću u zagrljaju trinaest godina mlađe Dakote Johnson, zvijezde filmskog serijala “Pedeset nijansi sive”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari