Skupljač očiju: Stravična priča o “Jacku Trbosjeku iz Dallasa”

Kad su Delle i Fred Albright, situirani bračni par iz Dallasa, posvojli malenog Charlesa, sina prostitutke ovisne o cracku, njihovoj sreći nije bilo kraja. Pomajka, srednjoškolska učiteljica, odlučila je “napraviti iz njega čovjeka”, odnosno ispraviti možebitni loš utjecaj genetske komponente. Igru je smatrala gubitkom vremena, a naporan rad i čeličnu disciplinu jedinim ispravnim odgojnim metodama. Stega je, činilo se, odgovarala dječaku. Bio je odličan učenik, preskočio je dva razreda, učitelji su ga hvalili… Budući da se nije smio – a ni htio – družiti s vršnjacima, u slobodno vrijeme se opuštao ubijanjem životinja i sitnim krađama, a od sedamnaeste godine i posjećivanjem prostitutki. Omiljeni hobi ipak mu je bilo prepariranje životinja. Delle ga je u tome podržavala, vjerujući kako će jednog dana biti uspješan prirodoslovac. Svađali su se jedino oko očiju. “Stavi dugmad, izgledat će sjajno!” govorila je pomajka tinejdžeru, odbijajući mu kupiti skupe protetičke staklene oči. Charles je, kao svaki put, poslušao. Ali nije bio zadovoljan. Sanjao je o očima, svjetlucavim staklenim očima… Sjajno bi pristajale njegovim životinjama! Dakako, još bolje bi bilo domoći se pravih očiju….

Kad je, u prosincu 1990. godine, u mračnoj uličici u Dallasu pronađen leš mlade žene, policajci su pomislili da je riječ o rutinskom slučaju. Radilo se, naime, o prostitutki Mary Lou Pratt, koju su nebrojeno puta privodili zbog sitnih krađa. Radna teza bila je da je nesretnici presudila neka od prevarenih mušterija. Obdukcija je, međutim, pokazala da se radi o nečemu puno mračnijem. Djevojka je bila silovana a potom ustrijeljena, a kad je patolog podigao njene vjeđe, doživio je šok – obje očne jabučice bile su kirurški odstranjene! U tom trenutku, u istragu su uključeni FBI-jevi stručnjaci za kriminalne profile. Zaključili su da je počinitelj psihopat koji ubija zbog užitka te skuplja suvenire kako bi mogao iznova i iznova proživljavati zločin. “Takav čovjek neće stati nakon jednog ubojstva”, upozorio je stariji profiler. Njegovo predviđanje vrlo brzo se ostvarilo.

U veljači sljedeće godine, nago žensko tijelo pronađeno je na prljavom asfaltu, s tri metka u prsima. Obdukcija je i ovaj put pokazala tragove silovanja, ali i surovog premlaćivanja metalnim predmetom. Kao i kod prethodne žrtve, oči su bile uklonjene nevjerojatnom preciznošću. Više nije bilo sumnje – radilo se o serijskom ubojici! I to inteligentnom, budući da nikakvi dokazi nisu pronađeni. Žrtva je identificirana kao Susan Beth Peterson, seksualna radnica koja je samo dva dana ranije ispričala kolegicama da zna tko je ubio Mary Lou Pratt. Svoju je tajnu, nažalost, ponijela u grob.

Novinski naslovi vrištali su o “Jacku Trbosjeku iz Dallasa”, a policija je, u priopćenju za javnost, istaknula kako je ubojica najvjerojatnije bijelac – poznato je, naime, da serijski ubojice biraju žrtve svoje rase, a Mary i Susan bile su bijele poput mlijeka. Nije prošlo ni mjesec dana, a počinitelj je demantirao njihovu teoriju – sljedeća žrtva, povremena prostitutka Shirley Williams, bila je crnkinja. Ipak, nije bilo sumnje oko toga tko joj je presudio. Modus operandi bio je jednak kao u prethodna dva slučaja.

Istraga je tapkala u mraku sve dok se detektivima nije obratila mlada, od straha izbezumljena žena. Predstavnicima zakona savjetovala je da popričaju s njenim bivšim dečkom, Charlesom Albrightom. Objasnila je da je pobjegla od njega kad je postao agresivan. Uz to, otkrila je da je bio opsjednut noževima i – očima! Policajci su tada Albrightovu sliku pokazali mladoj prostitutki, koja je nekoliko dana ranije prijavila kako ju je neki muškarac napao nožem. Čim ju je vidjela, počela je vrištati. Detektivi su znali da su pronašli svoga čovjeka.


Charles Albright je uhićen, a dokazi pronađeni u njegovom stanu bili su, činilo se, jaki: crveni kondomi u njegovoj ladici bili su jednaki onima pronađenim pored Shirleyina tijela; u knjižnici su uredno bile poslagane knjige o serijskim ubojicama i nacističkim zločincima; pored uzglavlja Albright je držao nekoliko lovačkih noževa, kao i lutke kojima su bile izvađene oči, a u sefu pištolj jednakog kalibra kao što je onaj iz kojeg su ustrijeljene žrtve… Nažalost, sve to bili su posredni dokazi, koji bi se teško održali na sudu. Najbolnija točka optužbe bio je alibi koji je Albrightu pružila supruga za sva ubojstva, tvrdeći da su u to vrijeme bili zajedno. Da stvar bude gora, susjedi su osumnjičenika opisali kao mirna obiteljskog čovjeka, profesora biologije kojeg su učenici obožavali. Srećom, ubojici je presudila – jedna dlaka! Radilo se o stidnoj dlaci pronađenoj na tijelu zadnje žrtve. Analiza je pokazala da pripada Charlesu Albrightu. Nakon kratkog vijećanja, porota ga je osudila na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari