Skitnica u rovovima – Charlie Chaplin i Prvi svjetski rat

Pojavivši se prvi put u liku kasnije puno poznatijeg Skitnice u filmu „Kid Auto Races at Venice“, Charlie Chaplin svjetsku je slavu počeo izgrađivati neposredno pred početak Prvoga svjetskog rata. Premda Britanac, Chaplin je rat proveo na teritoriju SAD-a, neutralnog sve do travnja 1917. godine. Iako su njegove komedije za čitavog rata ostale popularne među britanskim, a kasnije i američkim vojnicima, kojima su najčešće projicirane tijekom oporavka u bolnicama, takva njegova odluka u domovini je dovela do medijske hajke na njegovu ličnost.

Naime, pošto je bio Britanac, nakon početka mobilizacije u britansku vojsku 1915. godine, dio javnosti, potican medijima, zapitao se zašto i on, poput svojih vršnjaka, nije na bojišnici. Kao predvodnik rastuće kampanje uskoro se isprofilirao britanski mogul Lord Northcliffe, osnivač „Daily Maila“, tvrdeći da „ćemo pobijediti bez Charlieja, ali radije bismo pobijedili s njim“. Stavljajući naglasak na značaj njegovog primjera prije nego li na vojnu važnost njegove osobe, u svojim tekstovima on je tvrdio kako je Chaplinova dužnost prijaviti se u vojsku i na taj način iskazati ponos svojim britanskim podrijetlom.

Konačno, kako bi prekinuo napade na sebe, Chaplin je napore usmjerio na stvaranje proturatnog filma, rezultat čega bila je nijema komedija „Shoulder Arms“, koja se u kinima pojavila 20. listopada 1918. godine, svega dvadesetak dana prije kraja rata. Iako upozoren na moguće negativne posljedice pravljenja komedije od rata, Chaplin je nastavio s poslom, smjestivši lik Skitnice u rovove Zapadne bojišnice. Film koji je tako nastao doživio je velik uspjeh, a u njemu su na komičan način prikazani teški i ponekad apsurdni uvjeti s kojima se običan vojnik na bojišnici morao suočavati kako bi preživio.

Naravno, govoreći o Chaplinu u ovom kontekstu, valja na kraju spomenuti kako se on proturatnoj tematici vratio još jednom, 1940. godine snimivši puno poznatiji film „The Great Dictator“.

AUTOR: Saša Vuković 


Komentari