Što mislite jeste li pametniji od ove papige?

Njemačka stručnjakinja za ponašanje papiga Hildegard Niermann zabilježila je svoje zapažanje o kakaduima: “Predivni su i zaigrani. Posjeduju šarm i rafinirani su. Manipuliraju i dirigiraju. Njihova inteligencija i sposobnost učenja oduzimaju dah.” Upravo tekst koji slijedi potvrđuje ranije rečeno.

Kako se snaći u gradu?

Relativno nedavno je primijećeno da žutokukmasti kakadui u Australiji otvaraju samostalno kante za smeće. Ove su pametne ptice otkrile kako na relativno jednostavan način doći do hrane. Istraživači iz raznih institucija su se zainteresirali za ovu pojavu, primjerice oni iz Instituta Max Planck i njihova Odjela za životinjsko ponašanje te iz australijskog Muzejskog istraživačkog instituta. Njihova istraživačka pitanja su bila različita, ali su se najvećim dijelom svodila na utjecaj urbanizacije na ponašanje ptica. Ovaj je pojava prvi puta zabilježena u Sydneyju 2018. Uočeno je da se ta pojava širila po kvartovima, ali da su postojale varijacije u načinima na koje su ptice otvarale kante za smeće. Bilo je jasno da sve ptice ne koriste istu tehniku iako se na području cijele Australije koriste jednake kante za otpad.

Otvaranje u više “klikova”

Zaključili su po razlikama u tehnikama da je ovdje riječ o pametnim pticama koje uče jedna od druge pa su tako ptice, koje su bile u međusobnom kontaktu razvile jednu tehniku, dok su ptice koje su živjele na udaljenim područjima razvile neke druge metode. Neke od ptica otvaraju kante uz pomoć kljuna, kao, uvjetno rečeno, prvog “klika”, a zatim se u drugom “kliku” posluže kandžicama, a trećem se jednostavno premjeste u stranu i otvore poklopac, i tako dobiju pristup obilju hrane. Ukoliko su na kanti opeke ili kamenje, kako ne bi raznosile smeće, ni to ih neće spriječiti da dođu do cilja. One će jednostavno odgurati ono što ih smeta, naravno uz puno truda.


Nisu svi podjednako uspješni, kao ni mi

Promatranje je bilo usmjereno na velikog žutokukmastog kakadua. Nisu sve ptice bile uspješne u otvaranju kanti, kao što ni mi nismo podjednako uspješni u onome što radimo. Kante su otvarale ptice različite dobi, no najčešće su to činili mužjaci. Ostale ptice su dosjetljivo sjedile uokolo i čekale da netko drugi za njih obavi teški dio posla pa da se i one pogoste, kada na njih dođe red. To što mužjaci uspješniji u ovome, objašnjava se dvama razlozima, njihovom većom snagom i temperamentom koji je agresivniji pa će oni nerijetko istisnuti svog “kolegu ili kolegicu” u redoslijedu hranjenja

Zaključeno je da je riječ o naučenom ponašanju, a ne o genetici. Ukoliko poželite imati ovu pticu za ljubimca nije loše za znati da im treba gotovo stalna zanimacija i da će im brzo dosaditi boravak u Vašem dnevnom boravku. Lako je moguće da ćete zbog njihove inteligencije dobiti pticu koja će razviti probleme u ponašanju osim ako nije stalno u nekakvoj interakciji ili suočena s novim zanimacijama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari