Sirup gđe. Winslow: Ubojica beba!

Svi koji imaju djecu znaju kako je iscrpljujuće biti novopečeni roditelj. Sve informacije koje su dostupne novim roditeljima, ne mogu ih pripremiti za ogromnu količinu plača i buke kojoj će biti izloženi tijekom dužeg vremenskog perioda. Prvo se javljaju grčevi, a onda dok još traju grčevi često počinju nicati i prvi zubi, zbog čega plač dobiva jednu novu osebujniju notu. U toj fazi se već poseže za razno raznim preparatima koje će djetetu, ali i vama olakšati prvu godinu navikavanja na zajednički život. U 19. st. situacija nije bila puno drugačija po pitanju onoga što su roditelji i djeca prolazili, no je po pitanju stanja na tržištu i količini informacija dostupnih prosječnom čitatelju.

Tko je bila gđa. Winslow?

Charlotte Winslow je osmislila proizvod koji se nazivao “Umirujući sirup gđe. Winslow” oko 1840. godine još dok je radila kao medicinska sestra na pedijatriji. Sirup se na tržištu pojavio 1849., a plasirali su ga Charlottin zet, Jeremiah Curtis i njegov poslovni partner Benjamin Perkins u gradu Bangoru u američkoj državi Maine. Bio je najvećim dijelom plasiran na tržištima Sjeverne Amerike i Velike Britanije. Sirup je bio izuzetno dobro prihvaćen jer je bio “efikasan”. Bebe su spavale, a roditelji su dobili malo mira i predaha. Bilo je to odlično rješenje, ne samo za roditelje i djecu već i za obitelj gđe Winslow koja se zahvaljujući ovom sirupu obogatila. No, je li to bilo savršeno rješenje?

Tajna receptura

Suvremena medicina nije na tržište plasirala nešto što bi bilo približno tako efikasno, pa se postavlja pitanje u čemu je bila tajna sirupa iz devetnaestog stoljeća. Sve je u sastojcima, a glavni sastojci sirupa su bili morfij i alkohol. Jedna žličica tog sirupa sadržavala je morfij, u količini koja odgovara 20 kapi laudanuma (tinktura opijuma). Laudanum se u to vrijeme prodavao bez recepta i bio je sastavni dio brojnih lijekova te se najčešće koristio kod bolova i jakog kašlja. Ono što je problematičnoj u cijelo priči je to što djeca ne bi smjela u organizam unijeti više od dvije do tri kapi launaduma dok je na uputama za primjenu sirupa stajalo da bi, primjerice djeca starija od 6 mjeseci trebalo piti 20-ak kapi sirupa. Ta je spoznaja već bila poznata 1873., u vrijeme velike popularnosti ovog sirupa. To je u osnovi značilo da je propisana doza bila dovoljna da ubije dijete. Brojne bebe su otišle na spavanje nakon konzumacije ovog lijeka i više se nisu probudile dok su one druge razvile ovisnost o sirupu, što je pozitivno utjecalo na prodaju.


Silna popularnost

Ovaj je sirup bio lijek koji se koristio za različita stanja u beba poput grčeva, bolova kod nicanja zuba, kod dijareje i nekih drugih problema. Tvrtka je godišnje prodavala više 1,5 milijuna bočica, zbog čega se može pretpostaviti da je broj djece koje je usmrtio ovaj sirup bio prilično velik. Nije poznat točan broj umrlih od uzimanja ovog sirupa jer se njihova smrt u ono vrijeme nije još mogla povezati s lijekom. Pretpostavlja se da je na tisuće beba umrlo od posljedica uzimanja ovog “umirujućeg” sirupa, koji je djecu toliko umirio da su često odlazila na vječni počinak. Gđa Winslow zasigurno nije znala za popratne učinke lijeka jer je korišten unutar njezine obitelji. No, kako se već u drugoj polovici 19. st. počelo šuškati o dozama i valjanosti upotrebe morfija problemi su bili na vidiku. Tvrtka je dalje nastavila poslovati te se intenzivno reklamirala zbog čega je polučila velik poslovni uspijeh.  Međutim, nakon nekog vremena uočena je veza između smrtnosti novorođenčadi i upotrebe ovog lijeka. Liječnici i novinari počeli su pravi mali rat protiv tvrtke.

Promjene u 20. st.

Zakon o hrani i lijekovima iz SAD-a je donio odredbu da svi sastojci lijeka moraju biti ispisani na pakiranju. Zbog oštrijih zakonskih odredbi i “rata” koji je objavljen tvrtki  proizvođači su iz sirupa morali ukloniti morfij, te iz naslova maknuti “umirujući”. U Americi je ostao u upotrebi do 1911., a u Velikoj Britaniji sve do 1930. godine
Sirup gđe. Winslow je bio definitivno djelotvoran uz jedan mali problemčić, što je mogao biti i preefikasan i trajno vas osloboditi brige za dijete.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari