Širenje kuge – neizravna posljedica papinskog proglasa

Ako triput pljujete ili se križate kad vam put presiječe crna mačka, na neki način oživljavate drevno europsko praznovjerje. Ove su životinje, možda zbog pomalo zagonetnog pogleda i samodostatne naravi, povezivane s onim okultnim, napose crnom magijom, a na zao glas ih je dovelo i pučko vjerovanje da je Lilit, Adamova prva žena, u obliku crne mačke pila krv onih najnevinijih – usnule djece.

Za ove četveronošce, stvari su s lošeg krenule na gore za vladavine pape Grgura IX. Crkveni poglavar iz 13. stoljeća ih je, naime, u buli “Vox in Rama” službeno proglasio oruđem nečastivog te naredio da ih, kao takve, masovno istrebljuju diljem Europe.

Kako srednji vijek baš i nije bio poznat po kritičkom promišljanju, neuki pučani svesrdno su prionuli uništavanju mijaukajućih demonskih entiteta, a posebnu okrutnost pokazivali su prema onima crne dlake, vješajući ih, utapljajući te mlateći svim raspoloživim oruđima. Inkvizitori su pak na lomačama spalili tisuće mačaka. Začudo, posljedica združena mačkoubilačkog pothvata nije bilo blaženstvo na zemlji. Kroz godine, ova je praksa dovela do povećanja populacije šatkora, prijenosnika kuge, što je pogodovalo širenju bolesti.

Piše: Lucija Kapural


Komentari