Šesnaest zanimljivosti o šesnaestom američkom predsjedniku

Dana 6. studenog 1860. godine, Abraham Lincoln (1809. – 1865.) postao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, kao prvi republikanac na toj dužnosti. Dobio je većinu glasova u sjevernim državama, no izbor istaknutoga protivnika ropstva za glavu države bio je jedan od povoda za pobunu robovlasničkoga Juga. Do ožujka 1861., kad je preuzeo predsjedničku dužnost, već je sedam južnih država napustilo Uniju i stvorilo zasebnu konfederaciju s Jeffersonom Davisom na čelu, ali je Lincoln odbio priznati legalnost odcjepljenja. Napadom Južnjaka na Fort Sumter u travnju te godine, počeo je Američki građanski rat. Lincoln, kojeg je u atentatu 1865. ubio John Wilkes Booth, u povijesti je zapamćen zbog oslobađanja robova, pobjede u Građanskom ratu, jačanja savezne vlade i moderniziranja gospodarstva. Sve ovo vam je, pretpostavljamo, poznato iz povijesne literature, a za vas smo odabrali manje poznate činjenice o “poštenom Abeu”. Donosimo šesnaest zanimljivosti o šesnaestom američkom predsjedniku!

1. Abraham Lincoln, najveći američki predsjednik, i Charles Darwin, najveći prirodoslovac u povijesti, rođeni su isti dan, 12. veljače 1809. godine.

2. Podrijetlom iz siromašne obitelji, radio je kao trgovački pomoćnik, poštanski činovnik i mjernik. Od 1836. je djelovao kao odvjetnik u Springfieldu, i to – bez diplome! Lincoln je, naime, imao samo osamnaest mjeseci formalnog školovanja.

3. Obožavao je životinje – njegovi četveronožni ljubimci, mačka Tabby i pas Fido, jeli su za stolom u Bijeloj kući! Kategorički je odbijao pozive za sudjelovanje u lovu, pa čak i ribolovu, smatrajući te aktivnosti barbarskima, a zabilježeno je kako je jednom izišao iz kočije samo da vrati ptića koji je bio ispao iz gnijezda.

4. Imao je izrazito loše zube – bez većine njih ostao je još u mladosti. Poput brojnih suvremenika, nosio je protezu izrađenu od drveta.


5. Bio je iznimno vješt hrvač, pobjednik brojnih amaterskih turnira. Nikada nije nosio zaštitnu masku za lice, a na pod je znao oboriti i gotovo dvostruko teže protivnike. Zanimljivo, kao odvjetnik je branio sina svoga najvećeg protivnika u ringu, optuženog za ubojstvo.

6. Već 1836. godine, više od tri desetljeća prije nego što je osnovan pokret sufražetkinja, vatreno se zalagao za to da žene dobiju pravo glasa.

7. Na većini fotografija Lincolna se može vidjeti s gustom bradom, no počeo ju je pištati tek u vrijeme predsjedničkih izbora, kako bi izgledao ozbiljnije. Dotad je uvijek bio glatko izbrijan.

8. Jedini je američki predsjednik koji je imao vlastiti patent. Izumio je, naime, uređaj pomoću kojeg su se nasukani parobrodi u kratkom roku mogli osloboditi.

9. Kad se usporede fotografije Lincolna iz 1860., kad je postao predsjednik, s onima snimljenim 1865. godine, nekoliko mjeseci prije smrti, evidentno je koliko je ostario u tom periodu – na potonjima izgleda ako već ne kao vlastiti djed, a ono barem otac. Mnogi to tumače stresom koji je sa sobom nosila njegova odgovorna dužnost. Poznato je, naime, da je Lincoln radio sedam dana u tjednu, od ranog jutra do kasno navečer.

10. Samog je sebe smatrao iznimno ružnim, a to mišljenje dijelile su i neke dame. Prema jednoj anegdoti, prilikom jahanja sreo je ženu na konju, koja mu je, ničim izazvana, zgađeno rekla da neuglednijeg muškarca nikad nije vidjela. Ovaj se složio, ali je dodao kako po tom pitanju ne može ništa napraviti. Djevojčin odgovor? “Kako ne, možete ostati kod kuće!”

11. Bio je vjerojatno najveći govornik od svih američkih predsjednika. Poznata izreka o “vladavini naroda, iz naroda, za narod” potječe iz njegova slavna “Gettysburškog govora” iz 1863. godine. Izrekao ga je povodom otvaranja memorijalnog groblja za žrtve bitke kod Gettysburga, koja se dogodila četiri i pol mjeseca ranije.

12. Ono što je za tako vještog govornika zanimljivo jest činjenica da je Lincoln imao visoki, piskutavi glas. Stručnjaci za govor se slažu da ga je Daniel Day Lewis uspio vješto rekreirati u Spielbergovu biografskom filmu “Lincoln” iz 2012. godine.

13. Premda je svakodnevno čitao Bibliju, te je često citirao u svojim govorima, nije bio pripadnik niti jedne organizirane religije.

14. Važne dokumente nosio je u unutrašnjosti svoga elegantnog šešira.

15. U trenutku kad je na njega pucano, Lincoln je sa suprugom Mary Todd gledao kazališnu predstavu “Our American Cousin”. Atentator Booth ušao je u predsjedničku ložu u točno odabranom trenutku, kad je predstava dosezala vrhunac.

16. Suprotno uvriježenome mišljenju, nije umro u kazalištu Ford u Washingtonu, u kojem ga je Booth ustrijelio, nego nekoliko sati kasnije. Posljednji put je udahnuo u obližnjoj kući njemačkog krojača Williama Petersena, u koju su ga odnijeli. Navodno su ga morali poleći dijagonalno, jer zbog svoje visine ne bi lako stao u krevet normalne dužine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari