Samoubojstvo žene čije tijelo je nalikovalo na usnulu ljepoticu

Zašto se ubila Evelyn McHale? Tko je bila Evelyn i što ju je potaknulo na samoubojstvo koje je u popularnoj kulturi ostalo poznato kao “Najljepše samoubojstvo”. Ova dva potpuno suprotna pojma povezana u jednu cjelinu ne djeluju baš spojivo, a ukoliko vas zanima zavrzlama oko ljepote i njezina povezivanja sa samoubojstvom, pročitajte tekst koji smo danas za vas pripremili.

Što znamo o Evelyn?

Dvadesetrogodišnja Evelyn McHale počinila je samoubojstvo 1. svibnja 1947. godine. O ovoj ženi malo je podataka jer je živjela je dosta neprimjetno, kao što je i planirala otići bez traga. No, naprotiv njezina ju je smrt ovjekovječila, zahvaljujući slučajnom prolazniku, studentu fotografije Robertu Willesu koji je snimio njezino tijelo tik poslije pada. Evelyn je za život zarađivala kao knjigovotkinja. Za njezino ubojstvo nije nevažno napomenuti da joj je majka patila od depresije, koja je razorila brak njezinih roditelja, nakon čega je otac dobio skrbništvo nad djecom. Čvrstu odluku o samoubojstvu donijela je samo dan nakon što se vratila od svog zaručnika Barryja Rhodesa.

Mogući razlog suicida 

Po dolasku u New York otišla je na panoramsku platformu  Empire State Buildinga na 86 katu zgrade, odakle je skočila. Navodno je zaštitar stajao nedaleko nje, ali nije primijetio da je riječ o ženi koja pomišlja na samoubojstvo. Detektiv koji je nakon njezina samoubojstva došao na mjesto s kojeg je skočila, našao je uredno prebačen ogrtač preko ograde, a u kojem se nalazila knjižica i bilješka namijenjena jednoj od njezinih sestara u kojoj je navela da ne želi da nitko od obitelji vidi njezino tijelo, i da želi da je kremiraju i raspu njezin pepeo, kako bi izbrisala svako sjećanje na sebe. Ono što je bitno u cijeloj poruci je to što je napisala ocu da je previše slična majci. Vjerojatno je imala psihičkih problema i moguće da se bojala da će njezin “budući” brak završiti kao što je skončao brak njezinih roditelja. Nije nemoguće da su zaruke bile “okidač” u njezinim mislima koje su je navele na suicid.


Smrt koja joj je oduzela željenu anonimnost

Njezino je tijelo palo uz glasan prasak na parkirano vozilo. Fotograf koji ju je snimio nekoliko minuta kasnije uspio je u svojoj fotki sjediniti nasilje i mir, dva potpuno suprotna, a ovdje sjedinjena pojma. Unatoč želji da ostane neprimjetna kontradiktorno tome smrt je ovjekovječila Evelyn. Zbog načina na koji je pala na vozilo, koje je bilo parkirano na pločniku kraj Empire State Buildinga, najviše su joj bile ozlijeđene noge dok je svojim ostatkom tijela odavala dojam osobe koja drijema. Djelovala je poput uspavane ljepotice, koja nažalost ne spava. Sam je Andy Warhol bio toliko opčinjen ovom fotografijom da ju je iskoristio za otisak pod nazivom Samoubojstvo (Palo tijelo) te ju je uklopio u jednu od svojih izložbi. Tijelo Evelyn McHal je identificirala njezina sestra, kojoj je i bila namijenjena poruka, i koja je poštovala njezinu odluku da bude kremirana i da nema posljednjeg počivališta.

Njezin je zaručnik kasnije završio studij inženjerstva te se preselio na jug. Nikada se nije ženio, a umro je na Floridi 2007. godine. Fotografu Robertu Willesu ovo je jedini objavljeni rad, no ova ga je fotografija učinila poznatim osobito nakon što ju je obradio Andy Warhol, zbog čega su i i Evelyn i prolaznik Robert postali, sasvim slučajno, sastavni dio pop kulture 20. stoljeća.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari