Salon ljepote pretvorio se u trenutku u mjesto smrti

Saloni za uljepšavanje su mjesta koja većina nas voli posjećivati, barem ženski dio čitateljstva. To su oni maleni trenutci u kojima izdvojimo vrijeme za sebi, u kojima ugodno čavrljamo i ne opterećujemo se ničim, izuzev time da li ćemo biti zadovoljni s konačnim ishodom tretmana. Najgora stvar koju možemo očekivati da nećemo postići željeni rezultat, i to je to. No, da odlasci i na ovakva ugodna mjesta mogu završiti tragično pokazuje slučaj o kojem danas pišemo.

Uobičajen dan

Bio je to jedan uobičajen dana, kada je nekoliko žena pohrlilo na poduku u školu, koja je djelovala u sklopu salona ljepote, ali i onih koje su željele uživati u nekom od ponuđenih tretmana. Niti jedna nije mogla naslutiti da više nikada neće izaći iz tog objekta. Zgrada u kojoj se nalazio salon ljepote Pauline’s Beauty Salon smjestila se u glavnoj ulici u gradu Harrisonburgu, u regiji Shenandoah Valley u američkoj saveznoj državi Virginiji. Sam smještaj zgrade na glavnoj gradskoj lokaciji  ukazuje da je riječ o prestižnim lokalima koji se uglavnom nalaze na najatraktivnijim mjestima u gradu. Uz sam salon ljepote nalazila se zlatarnica, a na uglu je bila i trgovina automobila. No, ono što se uskoro ovdje dogodilo nitko nije očekivao.

Eksplozija se osjetila u cijelom gradu


Stanovništvo cijelog grada osjetilo je eksploziju koja se dogodila na mjestu zgrade u kojoj su bili smješteni ranije spomenuti uslužno-trgovački objekti. Zbilo se to u srpnju 1947. godine. Eksplozija je rezultirala jednom od najvećih katastrofa u povijesti spomenute regije. Ona je uništila tri uslužno-trgovačka objekta u zgradi, kao i kuću koja je bila smještena do nje. Nakon ove eksplozije izbili su manji požari, koji su otežavali posao vatrogascima i spasiocima, a koji su krenuli tragati za tijelima nestalim pod ruševinama.

Na salon kao da je pala bomba

Salon ljepote smjestio se na stražnjoj strani zgrade i zapravo je najviše stradao u ovoj nesreći. Jedan od svjedoka izjavio je da je salon ljepote nakon eksplozije izgledao kao da je na njega pala bomba. Velika je šteta nastala i u zlatarnici, pri čemu je srebrni i zlatni nakit završio na ulici. Jednim dijelom je stradala i obližnja trgovina automobila, koja se nalazila na uglu zgrade, no oštećenja ovog lokala bila su znatno manja od preostala dva. Sve smrtno stradale osobe su se nalazile u salonu ljepote. Mahom su to bile mlade žene, i sve skupa ih je bilo deset dok je ozlijeđeno nešto više od 30-ak osoba. Vlasnica salona ljepote je imala “ludu sreću” jer je izašla iz trgovine neposredno prije eksplozije. U početku nije bio poznato što se dogodila, i postavljeno je nekoliko teorija. No, tijekom vremena se pokazalo da je uzrok eksplozije bilo curenje plina u podrumu zgrade. Šteta je u grubo procijenjena na 60 000 dolara.

Carpe diem

Ovakve nesreće samo su poticaj da se, kada god možemo, rukovodimo onom starom latinskom izrekom koju je još izrekao slavni rimski pjesnik Horacije, a to je Carpe diem. Drugim riječima uživajte u svakom trenutku najviše što možete.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari