Sablasna sličnost između dva zločina koja dijeli 157 godina: Obje djevojke ubijene su na povratku s plesa, na istome mjestu i na isti blagdan, a kao sumnjivac je priveden čovjek koji se prezivao Thornton!

Koja su dva neriješena ubojstva frapantno slična, premda ih dijeli više od stoljeća i pol? Tko je bio stvarni doktor Doom? Zašto aztečke djevice nisu smjele konzumirati avokado? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Plodovi avokada podsjećaju na testise, a to je upravo ono što ahuacatl, aztečko ime voća, znači. Azteci su vjerovali da je ahuacatl vrlo moćan i opojan, pa je njegova konzumacija bila zabranjena djevicama. Španjolski su misionari također uočili ovu đavolju sličnost, pa tom voću nisu dopuštali da raste u blizini crkvi!

2. Nomen est omen! Jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u stvaranju atomske bombe imao je vrlo znakovito prezime: Lewis G. Doom (“Usud” odnosno “Propast”). Godine 1944. radio je u u Laboratorijima u Los Alamosu u Novome Meksiku, u sklopu Projekta Manhattan. Imao je, dakako, doktorat, pa možemo reći da je Dr. Doom, imenjak zloglasna Marvelovog zlikovca, doista postojao.

3. Čuvena kemičarka Marie Curie je umrla je 1934. godine od leukemije, najvjerojatnije uzokovane prevelikim izlaganjem radijaciji tijekom višegodišnjeg istraživanja. Zanimljivo, bilježnice koje je koristila u razdoblju između 1899. i 1902. godine i danas su toliko radioaktivne da njima nije sigurno rukovati.

4. Godine 1817., na Duhovski ponedjeljak, djevojka po imenu Mary Ashford ubijena je kad se vraćala kući s plesa u Erdingtonu, predgrađu Birnminghama. Prijatelji su je zadnji put vidjeli 27. svibnja. Čovjek osumnjičen za zločin, koji se prezivao Thornton, na sudu je oslobođen krivnje, zbog nedostatka dokaza. Stotinu i pedeset sedam godina kasnije, na Duhovski ponedjeljak, djevojka po imenu Barbara Forrest ubijena je kad se vraćala kući s plesa u Erdingtonu. Prijatelji su je zadnji put vidjeli 27. svibnja. Čovjek osumnjičen za zločin na sudu je oslobođen krivnje, zbog nedostatka dokaza. Prezivao se – Thornton!


5. Dana 6. travnja 1983. godine održan je najduži boksački meč u povijesti. U vrijeme kad je borba završavala isključivo nokautom odnosno bacanjem ručnika, Andy Bowen i Jack Burke odradili su 110 rundi. Premda iscrpljeni preko svih granica, nikako nisu padali, pa je sudac nakon punih sedam sati prekinuo sve proglasivši “No Contest”.

6. Ronald “Ronnie” Van Zant (1948. – 1977.), osnivač, pjevač i tekstopisac sastava “Lynyrd Skynyrd”, odmalena je govorio da neće doživjeti tridesetu. Kad ga je otac, iznenađen takvim riječima iz usta jednog dječaka, pitao zašto to govori, ovaj je odvratio: “To je moja granica”. Nitko nije ozbiljno shvaćao njegove slutnje, no one su se doista obistinile: poginuo je u zrakoplovnoj nesreći kad mu je bilo dvadeset devet godina!

Piše: Lucija Kapural

Komentari