Roditelji holivudskog prvaka prijateljevali su sa zloglasnom braćom Berrigan, nasilnim anarhistima koji su se svojedobno nalazili na vrhu FBI-jeve liste najtraženijih bjegunaca u zemlji!

“Tanka crvena linija”, “Hi-Fi: Dućan snova”, “Ponoć u vrtu dobra i zla”, “Tanka crvena linija”, “Biti John Malkovich” i “Gavran” samo su neki od filmova u kojima je bljesnuo genij Johna Cusacka, po mnogima jednog od najvećih glumaca današnjice. Poput mnogih svojih likova, nekonvencionalan je heroj: intrigantan je, kompleksan, karizmatičan i nedokučiv – riječima legendarne filmske kritičarke Pauline Kael, “čovjek s upitnicima u očima”. Evo nekoliko zanimljivosti iz njegova života!

1. Rođen je 1966. godine u Chicagu, kao četvrto od petero djece profesorice matematike Nancy i marketinškog stručnjaka Richarda. S iznimkom majke, svi članovi obitelji završit će u showbusinessu: Richard će osnovati produkcijsku kompaniju, snimati hvaljene dokumentarce i povremeno glumiti, a Ann, Joan, Bill, John i Susie postat će profesionalni glumci. Bliski prijatelji Cusackovih roditelja bila su braća Berrigan, zloglasni anarhisti koji su se svojedobno nalazili na vrhu FBI-jeve liste najtraženijih bjegunaca u zemlji. Berrigani su američkim vlastodršcima žulj nagazili 1968. godine, kad su širom zemlje organizirali masovne “napalm prosvjede” protiv rata u Vijetnamu, te 1980., kad su upali u nuklearno postrojenje u Pennsylvaniji i pokušali demontirati bojevu glavu. Pod njihovim utjecajem, Nancy je dala otkaz u školi kako bi se u potpunosti posvetila političkom aktivizmu. Više puta je hapšena zbog protesta za ljudska prava i agresivnog antimilitarizma, što je smatrala malenom žrtvom “za stvar”.

2. Na velikom platnu debitirao je kao 16-godišnjak, ulogom u komediji “Class”. Film je snimao tijekom ljetnih praznika, a povratak u školske klupe bio je traumatičan. Na setu se, naime, zaljubio u dvadeset dvije godine stariju kolegicu Jacqueline Bisset. “Sve školarke su mi se činile neuglednima, bljedunjavima i nezrelima u usporedbi s njom”, prisjeća se.

3. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Cusack je bio zaštitno lice tinejdžerskih filmova. U komediji “Šesnaest svijeća” on i sestra Joan bili su uvjerljivi u ulogama dvoje smotanih štrebera (on s “pepeljarkama” na nosu; ona s protezom za vrat), a u Reinerovu hitu “Igraj na sigurno” glumio je adolescenta koji putuje Amerikom u potrazi za seksualnim partnericama. Na setu potonjeg zbližio se s Timom Robbinsom, koji mu je postao mentor za “tekuća pitanja”. “Uz njega sam se iz balavca koji bi povraćao nakon dva piva prometnuo u punokrvnu barsku mušicu. Osokoljen uspjesima za šankom, jednom sam prilikom pokušao frajerski zgnječiti praznu limenku na glavi, onako kako je to Tim činio. Tehnika mi očito nije bila dobra: razrezao sam čelo i počeo krvariti kao svinja. Umjesto empatije ili barem flastera, od šankera sam dobio doživotnu zabranu ulaska u njegov ugostiteljski objekt”, priznao je.

4. Sit stereotipnih uloga, koncem osamdesetih se odlučio posvetiti kazalištu. S Jeremyjem Pivenom, kolegom i najboljim prijateljem, u Chicagu je osnovao kazališnu skupinu “The New Criminals”, koja je na repertoaru imala mahom politički angažirane i avangardne komade. Sav u kazališnom svijetu, mahom je odbijao filmske ponude. Cameronu Croweu, koji ga je vidio u naslovnoj ulozi komedije “Reci bilo što”, također je prvotno uručio košaricu, ali redatelj se nije tako lako predavao. Uskočio je u prvi avion za Chicago, gdje je kombinacijom laskanja (“Samo ti možeš odigrati tu ulogu!”), mita (boca skupog francuskog pjenušca) i prijetnji (“Ako me odbiješ, bacit ću se kroz prozor!”) uspio privoljeti Cusacka da se vrati s njim u Los Angeles i odradi posao. A kakav posao je mali odradio! Film je u kstekao kultni status, a scena u kojoj Cusack, sav zelen i romantičan, stoji pred kućom obožavane i s visoko podignutog kazića pušta “In Your Eyes” Petera Gabriela, jedna je od najčešće citiranih i parodiranih u američkoj pop kulturi.


5. U “Mecima iznad Broadwaya”, najboljem filmu Woddyja Allena iz devedesetih godina, briljirao je u ulozi neurotičnog dramatičara koji pokušava postaviti ambiciozni komad te istodobno izići na kraj s mafijašem koji ga drži u šaci. Kritičari su bili oduševljeni, a epitet “De Niro mlađe generacije” zacijelo je godio Cusackovim ušima.

6. U crnoj komediji “Plaćenik”, za koju je napisao scenarij, glumio je plaćenog ubojice koji dolazi u rodni gradić obaviti prljavi posao te, onako usput, proslaviti godišnjicu mature. U vrijeme snimanja uistinu je otputovao na obljetnicu mature, a Minnie Driver zaveo je u scenariju i izvan njega!

7. Uloga filmske zvijezde u “Ljubimici Amerike” donijela mu je najveći honorar u karijeri, a za dodatni džeparac pobrinuo se sam: on i njegov šofer u jednoj su noći osvojili 50.000 dolara u kockarnici u Las Vegasu, nakon čega su dio zarade ostavili u striptiz klubu.

8. Na premijeri “Gavrana”, filma u kojem je glumio Edgara Allana Poea, pojavio se u crnini od glave do pete, s neobičnim modnim dodatkom – gavranom koji mu je sjedio na ramenu. Ptica se uplašila kamera te počela kljucati sirotoga glumca!

9. Četiri je godine pisao politički blog za “The Huffington Post”. Bio je jedan od najžešćih kritičara Busheve administracije i rata u Iraku.

10. Meg Ryan, Claire Forlani, Janice Dickinson, Lily Taylor, Gina Gershon, Uma Thurman, Neve Campbell, Jennifer Love Hewitt, Rebecca Romijn i Brooke Burns samo su neke od slavnih ljepotica koje su ljubovale s vječnim neženjom. Mnoge od njih opisale su ga kao poprilično čudnog čovjeka. To je potvrdila novinarka Deanne Kizis, koja se šokirala kad je glumac, ničim izazvan, prije intervjua zagnjurio nos u njena pazuha te se oblizao. Umjesto planiranog naslova, “Najveći glumac Hollywooda”, opredijelila se za onaj “Najveći pervertit Hollywooda”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari