Rimsko Carstvo ili „Druga Kina“ – Zapad u očima Istoka

Rimsko i Kinesko Carstvo kasne antike bila su dva najveća carstva onovremenog svijeta. Usprkos njihovom velikom geografskom razmaku dva carstva ipak su povremeno razmjenjivala poslanstva, što ne čudi da s obzirom na to da su obje države imale veliku korist od tzv. „puta svile“.

Štoviše, važnost Kine i njezine svile za Rimsko Carstvo bilo je toliko značajno da je i latinski (rimski) naziv za to udaljeno carstvo postao „Serica“, tj. naziv izveden od latinske riječi za svilu – „sericum“.

Kineski autori pak Rimsko Carstvo nazivaju Da Qin, tj. „Druga Kina“ ili u doslovnom smislu „Veliki Qin“, referirajući se na prvog kineskog cara i rodonačelnika prve carske dinastije, cara Qina.

Osim što sam naziv Rimskog Carstva pokazuje veliko poštovanje koje su Kinezi imali za „kraljevstvo zapadno od mora“, s ništa manje poštovanja o njima pišu i kineski povjesničari. Najraniji takav opis dolazi iz 97. godine kada kineski poslanik Gan Ying, nažalost spriječen „velikim morem“ da dođe do Rima, bilježi priče koje je čuo o carstvu navodeći da se ono proteže na više tisuća kineskih milja i ima više od četiri stotine gradova utvrđenih kamenim zidinama, a pod svojom vlašću drži više desetaka manjih kraljevstava.

Iako su poslanstva između dva carstva vremenom zamrla, a u kasnijim razdobljima srednjega vijeka – tj. Bizantskog Carstva – potpuno prestala, međusobne bilješke povjesničara o ovim udaljenim carstvima pokazuju iznimnu dozu poštovanja koje je postojalo između dvije najveće države svijeta onoga vremena.


Autor: Filip Šimunjak

Komentari