Rimska vojska osvojila svijet – na vegetarijanskoj prehrani!

Zahvaljujući vrhunskoj organizaciji i čeličnoj disciplini, rimska legija bila je najmoćnija vojna sila svoga vremena. Njene osnovne postrojbe, centurije, nisu nužno imale stotinu članova, kako naziv sugerira: broj im se kretao od sedamdeset do dvije stotine vojnika. U legijama je bila uspostavljena jasna hijerarhija, a zapovjednik pojedine centurije, centurion, po svome socijalnom položaju odgovarao je činu dočasnika, dok je po funkciji koju je izvršavao bio ekvivalent zapovjednika satnije.

Centurioni su bili profesionalni vojnici, a do tog položaja mogli su se probiti bez obzira na stalež iz kojeg su potekli: centurion je mogao postati siromašni mladić koji se dokazao u borbi ili pak aristokrat kojem je to bio prvi korak u vojnoj karijeri. Tijekom rimske republike, imali su dvostruko veću plaću od običnih vojnika, dok su za vrijeme carstva zarađivali peterostruko.

Njihovu vojničku odoru činila je lorica, otporan ali fleksibilan oklop; balteus, opasač koji je služio za nošenje oružja i kao ukras; cassis, šljem koji je štitio glavu, vrat i uši, a sandale za marš i crvena tunika bili su zajednički svim legionarima. Centurionovo glavno oružje bio je gladius, mač s oštricom dugom pedesetak cm idelan za blisku borbu a, u slučaju potrebe, bio je tu i pugio, kratak oštar bodež. Za razliku od ostalih pripadnika centurije, centurioni nisu nosili štitove a, poput njih, hranili su se vrlo skromno: u logorima se najčešće posluživao kruh ili zobena kaša, nešto povrća i kiselo vino, a meso vrlo rijetko. Drugim riječima, rimska vojska uspjela je osvojiti svijet na vegetarijanskoj prehrani!

Piše: Lucija Kapural


Komentari