Revolucionar ili krvnik: Zašto su Che Guevari odrezali ruke?

Za jedne simbol klasne borbe, za druge krvnik koji je pobio tisuće nevinih, prešao je put od revolucionara do pop ikone čiji lik ćete vidjeti na majicama lijevo orijentiranih studenata diljem svijeta. Za vas smo pripremili šest zanimljivosti iz njegova života:

Nije bio Kubanac i nije bio siromašan

Premda se njegovo ime uglavnom veže za revoluciju na Kubi i prijateljstvco s Fidelom Castrom, Che Guevara nije bio Kubanac. Rođen je u Argentini, u obitelji irsko-baskijskih imigranata. Pravo ime mu nije bilo Ernesto Che Guevara, nego Ernesto Lynch. Za razliku od Castra, nije potekao iz siromašne radničke obitelji: njegovi roditelji bili su prilčično imućni.

Kad je bio mali, nisu ga prali

Kao dječak, dobio je nadimak “Chancho” odnosno “Svinja”, zato što se nije volio prati. Košulje je mijenjao jednom tjedno ili rjeđe. Učitelji su mu prigovarali zbog tih navada, ali su mu češće gledali kroz prste, budući da je bio odlikaš. U slobodno vrijeme sudjelovao je na šahovskim turnirima i čitao poeziju te, dakako, Marxa. Ni kasnije, kao student medicine, nije gubio previše vremena na sitnice poput higijene.


Putovanje motorom donijelo mu je prosvjetljenje

Ludovao je za motorima. Početkom pedesetih, na dva kotača je proputovao čitavu Latinsku Ameriku i dijelove SAD-a. To je uvelike promijenilo njegov pogled na svijet: upoznao je siromaštvo i shvatio koliko je kolonijalizam pogubno utjecao na živote stanovnika njegovog kontinenta.

S braćom Castro izveo “invaziju” na Kubu

S Fidelom i Raulom Catrom upoznao se u Meksiku, gdje je radio u bolnici. Ubrzo su počeli pripremati napad na Kubu, koja je tada bila pod upravom američke marionete, diktatora Batiste. “Invazija” je izvršena 1956. tako što je stari, klimavi kruzer u koji je prodirala voda pristao uz obalu. Od 82 pobunjenika, preživjela su dvadeset dvojica, uključujući Guevaru i braću Castro. Borbe su potrajale naredne tri godine, nakon čega je Batista zbrisao u Dominikansku republiku noseći sa sobom 300 milijuna dolara, a Che je postao Castrova desna ruka.

Kad revolucija jede svoju djecu

Oni koji u njemu vide borca za pravdu prešućuju činjenicu da je odgovoran za smrt 2.000 ljudi. Čim je Batista svrgnut, stotine njegoviš pristaša dao je likvidirati po kratkom postupku, smatrajući da u revolucionarnim vremenima nema mjesta za buržoaske tričarije poput poštenog suđenja. Kasnije je pred streljačke vodove stavljao brojne muškarce, žene, pa čak i djecu, smatrajući ih protivnicima Castrova režima, a kolegi gerilcu za kojeg je sumnjao da mu nije lojalan vlastoručno je “sprašio” metak u čelo. Uz to je zatvarao homoseksualce i gušio vjerske slobode. I da, organizirao je koncentracijski logor za “nepoželjne”.

Odrezali su mu ruke

Pokušaj da pripremi revoluciju u Boliviji bio je neuspješan. Nakon što je njegova grupa okružena, Che je uhićen blizu La Higuere te pogubljen u lokalnoj školi. Vojni liječnik amputirao mu je ruke, koje su potom u staklenoj tegli poslane u Argentinu zbog identifikacije.

Piše: Lucija Kapural

 

 

Komentari