Rajski vrt ili predvorje pakla: O vagini kroz povijest

Rasklapa se i sklapa poput kišobrana, mitovi je prikazuju sa zubima, a u jednoj od najpoznatijih predstava na svijetu dobila je jezik. Govorimo, dakako, o vagini. Kroz povijest je ovaj dio ženske anatomije budio interes kako znanstvenika tako i umjetnika, a posvećena su mu i neka od uistinu bizarnih pučkih vjerovanja. Evo nekoliko primjera:

1. u sumerskim himnama, vulva je često slavljena kao “božanski brod”, plovilo koje s nebesa smrtnicima dovozi najdivnije darove.

2. u svetim taoističkim tekstovima, o vagini se govori kao o “zlatnom lotosu”, srži ženske energije yin koja kozmos drži u harmoničnom poretku.

3. priče o zubatoj vagini (“vagina dentata”), klopci koja naivne penise prvo namami a potom odgrize, raširene su u južnoameričkom, indijskom i japanskom folkloru. Vjerojatno su nastale kako bi se, pomoću straha od možebitne kastracije, smanjila stopa silovanja. Srećom, vagine-giljotine u zbilji ne postoje.

4. spekulum, instrument koji se koristi pri ginekološkom pregledu, bio je poznat već u antičkoj Grčkoj. Sama riječ vagina dolazi pak iz latinskog jezika i doslovno se prevodi kao – korice mača!


5. kad su srednjovjekovni muževi odlazili na put ili u rat, vagine svojih boljih polovica okivali su pojasom nevinosti, svojevrsnim željeznim gaćicama koje su se zaključavale. Time su osiguravali da im ove budu vjerne.

6. vaginu na renesansnim slikama simbolizira šipak. Zbog mnoštva koštica, ovo se voće od davnina povezivalo s plodnošću.

7. moda petnaestog stoljeća bila je prilično osebujna:  žene su brijale pubis, da bi potom na to područje “nakalemile” specijalne perike za vagine (tzv. “merkin”). U viktorijansko doba lažnim busenovima su se kitile u prvom redu prostitutke, koje su tako uspijevale prikriti znakove spolnih bolesti.

8. vibrator je izumljen u devetnaestom stoljeću, a prvotno se koristio u medicinske svrhe, preciznije, za liječenje ženske histerije.

9. famoznu G-točku, čija stimulacija jamči izuzetno snažne orgazme, godine 1940. je otkrio njemački ginekolog Ernst Gräfenberg. Njen točan položaj potvrđen je tek 2008., kad je ustanovljeno da tu čarobnu točku ima samo dio žena.

10. prvi film u kojem je izrečena riječ “vagina” bio je “Priča o menstruaciji” iz 1946. godine. Edukativni uradak koji se prikazivao školarcima producirao je – Walt Disney!

11. godine 1948. američki ginekolog Arnold Kegel osmislio je svojevrsni aerobik za “onu stvar”. Kegelove vježbe temelje se na stezanju i opuštanju vaginalnih mišića, a pomažu jačanju dna zdjelice, oporavljanju mišićnog tonusa nakon poroda, bržem postizanju orgazama i ublažavanju problema inkontinencije.

12. “Vaginini monolozi”, slavna drama Eve Ensler nastala prema dvjestotinjak stvarnih priča žena, temelji se na ideji da vagina ima jezik i može govoriti. Djelo je prevedeno na više od 30 jezika, a godišnje se izvodi u 150 kazališta širom svijeta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari