Putovanje u srce tame: Opijumski snovi romantičarskog barda

Samuel Taylor Coleridge (1772. – 1834.) bio je svestran čovjek, u stalnoj potrazi za idejama: jedan od najvećih engleskih pjesnika ujedno je bio cijenjen predavač, teolog, književni kritičar, esejist i prevoditelj. Evo nekoliko zanimljivosti o velikom bardu!

1. Rođen je u engleskom gradiću Ottery St Mary, kao najmlađe od desetero djece vikara Johna i kućanice Anne. Budući da su ga vršnjaci prezirali, družio se uglavnom s knjigama, a Bibliju je pročitao s nepune tri godine. Nakon što je izgubio obožavanog oca, borio se za mrvice majčine ljubavi. Anne, hladna žena koja je otvoreno favorizirala njegovu braću, zaslužna je za reumatske probleme koji su ga kasnije pratili: nakon što je Samuela poslala u krevet bez večere, ovaj je pobjegao od kuće te se čitavu zimsku noć skrivao pored rijeke.

2. Tijekom studija, upoznao je pjesnika Roberta Southeya, s kojim je planirao osnovati utopističku zajednicu u Americi. Pantisokracija, zajednica koja se trebala temeljiti na načelima jednakosti i pravednosti, ostala je teoretska ideja – momci se, naime, nisu uspjeli dogovoriti oko lokacije na kojoj bi je osnovali. Unatoč tome, nastavili su se družiti, a čak su oženili dvije sestre, Sarah i Edith Flicker.

3. Najplodnije razdoblje pjesničkog stvaralaštva bile su godine provedene u Lakelandu, gorskoj regiji poznatoj po mnoštvu jezera. Ondje su mu se pridružili kolege William Wordsworth i Robert Southey, koji su zbog okoliša u kojem su djelovali ostali zapamćeni kao jezerski pjesnici. “Lirske balade”, zajednička poetska zbirka Coleridgea i Wordswortha, smatra se manifestom romantizma. U idiličnom krajoliku nastale su Coleridgeove slavne poeme “Pjesma o starom mornaru” i “Kublaj kan”, ali se razvila i njegova strast prema opijumu. Potonja pjesma nastala je nakon što se probudio iz živahna opijumskog sna te odmah počeo stavljati svoju viziju na papir. No, nakon 54 stiha, prekinula ga je “vremešna osoba iz sela Porlock”, a kad se vratio pisanju, više se nije mogao sjetiti sna i tako je nikad nije dovršio.


4. Ovisnost o drogi uništila je Coleridgeovo zdravlje, brak, stvaralački zanos ali i odnos s Wordsworthom, koji više nije mogao trpjeti njegove izljeve bijesa. Kako bi popravio financijsko stanje, počeo je držati predavanja u Bristolu i Londonu, koja su ponekad bila vrhunac lucidnosti a ponekad nesuvislo brbljanje.

5. Zadnjih osamnaest godina života proveo je u Highgateu, predgrađu Londona, pod paskom liječnika Jamesa Gillmana i njegove obitelji. Dobri doktor uspijevao je držati njegovu ovisnost pod kontrolom, ali je šteta već bila počinjena pa je pjesnik preminuo od srčanog udara.

Piše: Lucija Kapural

Komentari